És un viatge al passat on es podrà recórrer la vida d’un dels edificis més històrics de Martorell
Aquest diumenge 8 d’octubre s’inaugurarà l’exposició El Círcol (1917-2017). 100 anys d’un edifici emblemàtic, un viatge al passat on es podrà recórrer la vida d’un dels edificis més històrics del municipi martorellenc. L’exposició tindrà lloc al mateix edifici d’El Círcol i es podrà visitar fins l’1 de desembre.
L’exposició repassarà el centenari de l’edifici a través de fotografies, objectes i records que la societat martorellenca ha cedit i facilitat per a l’exposició. Aleix Palau, director de l’exposició, assegura que El Círcol “és un edifici que ha tingut moltes utilitats diferents i possiblement un dels més vius de Martorell” i indica que aquesta àmplia diversitat d’activitats queda reflectida també en els canvis continuats en la fisonomia del propi edifici. Palau indica que la participació ciutadana ha estat un aspecte clau per a la conformació d’aquesta mostra visual, així com també la participació d’organitzacions i centres de recerca com l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya o la Fundació Francesc Pujols, entre d’altres. Aquest recull d’imatges i records personals dona a l’exposició una visió diferent que va més enllà de l’explicació purament històrica. “Hi podem trobar objectes molt interessants i diferents com els plànols de la balconada de l’edifici, programes de les activitats pintats a mà o el cartell inaugural d’El Círcol”.
La història
Actualment és la seu de la Regidoria de Comunicació, Participació i Cooperació, El Círcol es va inaugurar l’any 1917 de la necessitat d’habilitar un punt de trobada de la societat Círcol Democràtic Recreatiu, una societat formada principalment per botiguers, comerciants i membres de famílies de classe mitjana vinculades al pensament catalanista i conservador de la Lliga Regionalista. L’edifici, dissenyat i construït per l’arquitecte martorellenc Josep Ros i Ros, ha estat un escenari per a moltes i diferents activitats al llarg dels seus cent anys de vida. Centre de la vida social martorellenca durant la Segona República, una església provisional els primers anys de la dictadura franquista, seu de Ràdio Martorell entre el 1951 i el 1967, o una discoteca als anys vuitanta són algunes de les moltes funcionalitats que va acollir aquest edifici camaleònic.
Redacció / Fotos: Arxiu