Torna el Pessebre Vivent més antic de Catalunya

Torna el Pessebre Vivent més antic de Catalunya

L’associació Amics de Corbera ja té a punt la temporada 2015-16, que serà la seva 54a edició.

Els organitzadors del Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat ja escalfen motors. El pròxim 28 de novembre s’inaugurarà la temporada 2015-16, que enguany arriba a la seva 54a edició. La representació viva del naixement de Jesús a Betlem és una manifestació cultural popular que s’ha convertit en patrimoni immaterial, un projecte clàssic de participació intergeneracional així com un referent actual de la llarga tradició teatral catalana que es nodreix dels misteris i de les representacions més genuïnes del teatre hagiogràfic medieval de Catalunya. En més de mig segle d’existència més de 854.500 persones l’han visitat i s’ha realitzat –des de 1962- més de 2.150 representacions.

El visitant recorre un circuit d’uns 700 metres on es representen escenificacions vives i movents (uns 250 actors-voluntaris). El que avui ja és una tradició al nostre País, la representació vivent d’un Pessebre, va tenir el seu origen a Corbera de Llobregat, a l’escenari natural incomparable de la Penya del Corb de 14.000 m2. Els representants van vestits segons el costum hebreu i català fent un tot. La música, les nadales, les narracions i la il·luminació acompanyen per tot arreu en un paratge natural que corprèn el visitant. L’Anunciació de l’Àngel a la Verge, els pastors, les bugaderes, el Naixement a la Cova, l’anunci de l’Àngel als pastors, l’adoració, els Reis, la fugida a Egipte, la vida de família a Natzaret i escenes típiques catalanes de masies i barris on es treballen diversos oficis són algunes de les tretze escenificacions previstes. A més es fa cagar el tió davant el tradicional pessebre de molsa.

Per als discapacitats

Des de l’any 2011, el Pessebre Vivent de Corbera fa algunes representacions per a persones amb discapacitats visuals i auditives. Es tracta del primer pessebre vivent que incorpora aquest servei. La voluntat d’apropar l’espectacle a tota la societat, fent que sigui accessible a persones amb disminució sensorial, és el que ha impulsat aquesta iniciativa. Amb les representacions adaptades, el Pessebre Vivent de Corbera vol impulsar la plena integració social. Així, fa un pas cap a l’eliminació de barreres d’accés d’un sector important de la població. L'any 2014 l'organització va incorporar millores d'accessibilitat, destacant unes rampes i espai exclusiu per a persones amb discapacitat i familiars, situat a la zona de La Cova, on es concentra el volum més gran de visitants en una mateixa escena.

Redacció / Foto: Xavi Calzada