La cinquena edició arriba amb una àmplia programació d’espectacles que tenen en comú la proximitat física amb el públic amb noves formes de gaudir de les arts escèniques
Fidels a la idea de programar teatre de proximitat per captar nous públics al territori, l’associació Teatres en Xarxa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, organitza la cinquena edició del Festival Zero.
La programació presenta tres espectacles del 18 de febrer al 20 de març en cinc equipaments teatrals que formen part de l’associació Teatres en Xarxa. Es tracta dels Teatres Despí de Sant Joan Despí, el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès, el Teatre Clavé de Tordera i el Teatre Auditori de Llinars del Vallès.
La programació del Festival Zero de l’edició d’enguany pretén oferir al públic experiències gairebé immersives amb muntatges no convencionals, de vegades representats en espais diferents del pati de butaques.
Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca
Divendres 4 de març. 20.30h. “Puños de harina”
Dissabte 5 de març. 18h. “Container”
Dissabte 5 de març. 20h. “Cossoc”
Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí
Divendres 18 de març. 20h. “Puños de harina”
Dissabte 19 de març. 20h. “Cossoc”
- “Puños de harina”, el premiat espectacle creat i interpretat per Jesús Torres d’El Aedo Teatro, és la història de Rukeli, Saúl i altres gitanos que van lluitar per sobreviure a l'Holocaust i també és el testimoni de com alguns homes s'esforcen per encaixar en un concepte ideal de "ser homes de veritat" en un context que els rebutja per la seva raça, cultura o per la seva orientació sexual.
- “Cossoc” és una coreografia hipnòtica plena d’imatges suggerents del que poden fer dos cossos en constant equilibri. L'espectacle, creat i interpretat per Ana Maria Klajnšček & Magí Serra, situa l'espectador en un punt d’observació i curiositat fronterer entre l'espai públic i el privat.
- “Container” és l'impactant muntatge amb què la companyia Emília Gargot posa eb relleu els riscos del món digital i les xarxes socials com a espai abonat per a l'odi i que convida a reflexionar sobre la fatalitat de les seves conseqüències. Tant “Cossoc” com “Container” són fruit de la col·laboració de Festival Zero amb el Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega.
La cinquena edició s’ha presentat a l’auditori del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la corporació.
El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, ha destacat en la seva intervenció “la proximitat dels espectacles que inclou el Festival Zero i com arriba de manera innovadora a nous públics, en un moment de clara recuperació cultural després del temps que hem viscut i que estem vivint a causa la pandèmica de la Covid-19”. I ha afegit que “la Diputació de Barcelona té una clara preocupació per fomentar la cultura a través de propostes d'aquest tipus i amb programes com "Anem al teatre" que apropa als infants i joves a les arts escèniques, perquè parlar de cultura és sempre una bona notícia”. En aquest sentit, Cañizares ha reblat que “des de la cultura i les arts escèniques es fan propostes que fan reflexionar a la ciutadania, fent-la més crítica, independent, lliure i democràtica.”
Per la seva banda, l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, en representació de Teatres en Xarxa, ha subratllat que “no es tracta de propostes de teatre convencional, sinó creacions per apropar nous públics sense excloure a ningú i amb moltes activitats complementàries que són tan importants com els espectacles en sí, ja que porten la cultura a la ciutadania amb nous productes.”
Activitats complementàries
Amb la voluntat de fomentar la implicació i participació dels espectadors en el festival i fer especial incidència en la creació de públic, cada espai escènic organitza activitats complementàries com ara tallers, performances o sessions de dinamització prèvies i/o posteriors als espectacles.
Redacció / Fotos: Diputació-Arxiu