L'actual intervenció ha comportat la consolidació d'urgència de la façana de migdia del recinte sobirà i d'un tram de la muralla que es troben en estat de degradació.
El diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, i l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, han visitat avui el recinte del conjunt monumental del Castell d’Eramprunyà per comprovar l'evolució de les obres i establir el pla de treball a desenvolupar en els pròxims anys.
L'actual intervenció ha comportat la consolidació d'urgència de la façana de migdia del recinte sobirà i d'un tram de la muralla que es troben en estat de degradació com a conseqüència de l'abandó al llarg dels anys i de l'exposició a les inclemències meteorològiques.
Les obres realitzades han assegurat l'estabilitat estructural dels murs de pedra que han perdut part dels seus carreus i d'altres que estan amb risc de despreniment. Es consolidaran i restituiran els trams d'estructura necessaris per garantir l'estabilitat amb la incorporació de carreus recuperats del mateix castell i d'altres que s'han extret de pedra de l'entorn immediat, seguint el sistema constructiu original i emprant materials compatibles amb les restes històriques.
De cara a planificar les futures actuacions, s'està treballant el la redacció d'un Pla director de tot el conjunt monumental que segons ha assenyalat el diputat Josep Ramon Mut, estarà acabat durant la primera meitat de l'any que ve. Segons Mut, “el Pla director serà el que determinarà cap a on s'han d'encaminar les intervencions i quins són els usos que es poden fer del castell.”
Sis anys d'intervencions
Una de les intervencions més destacades ha estat a reconstrucció de la coberta de l'església de Sant Miquel, amb la reparació de la volta, l'única dependència que continua tenint un ús ciutadà ja sigui amb motiu de la celebració de l'Aplec de Sant Miquel, o en el decurs de les visites guiades que es realitzen en aquest conjunt cada segon diumenge de mes.
Les primeres tasques de consolidació al Castell es remunten a l'any 2009 amb el tancament del recinte del castell, la formació de voluntaris de la Unió Muntanyenca à per guiar les visites, i els treballs urgents de consolidació de les estructures més malmeses. També es va fer un aixecament planimètric i topogràfic del castell per conèixer la seva realitat física i el seu entorn. La primavera de 2011 es van dur a terme noves actuacions, com ara la investigació històrica a partir del recull del contingut documental que es coneixia fins al moment i la descoberta de documentació inèdita. Al mateix temps es va posar en marxa la recerca arqueològica, centrada sobretot en el recinte sobirà i puntualment en algunes zones del recinte jussà. Aquesta fase de recerca es va complementar amb aquelles actuacions de consolidació necessàries per garantir la permanència de les restes posades al descobert.
Redacció / Foto: Diba