Molins de Rei recupera patrimoni arqueològic

Molins de Rei recupera patrimoni arqueològic

Les obres d’urbanització del Pati del Palau dels Requesens han permès localitzar algunes troballes que aporten més informació sobre la construcció d’aquest palau gòtic.
Els treballs d'urbanització de la plaça situada entre la façana posterior del Palau Requesens i el carrer Rafael Casanova que porten a terme l'Ajuntament de Molins de Rei i l'Àrea Metropolitana de Barcelona han permès efectuar algunes troballes arqueològiques significatives.

A instàncies del consistori municipal s'han fet una sèrie de sondeigs en diferents punts davant la façana del Palau, amb la intenció de trobar els paviments d’exterior de l'edifici i identificar la seva estructura original. I els resultats han estat satisfactoris: s'han pogut localitzar en diversos llocs al llarg de la façana els paviments originals del Palau, dels segles XV-XVI. Es tracta de paviments de rajola quadrada que en alguns casos es trobaven a més de 2 metres de fondària en relació amb el paviment actual de la plaça. També s'ha localitzat la llinda inferior d'una de les portes originals del Palau, aquesta a 1,5 metres de fondària.

Per altra banda s'ha pogut identificar també un paviment de còdols de riu situat a un nivell més alt (a uns 90 centímetres del terra actual) que correspon a una fase intermitja del Palau que de manera provisional situem entorn al segle XVIII. Finalment, en un dels sondeigs també s'ha localitzat una antiga escala, embeguda dins del mur del Palau, que permetia pujar des de l'exterior cap als pisos alts de l'edifici.

El regidor de cultura i alcalde de la població, Joan Ramon Casals, s’ha mostrat satisfet del descobriment perquè “permet obtenir una informació que serà molt valuosa el dia que es vulgui afrontar la restauració del Palau dels Requesens” que, com ha recordat, “és una peça arquitectònica fonamental en la història de Molins de Rei”. Per la seva banda, el regidor de via pública, Miquel Zaragoza, ha apuntat que “la possibilitat de trobar patrimoni important durant les excavacions i tasques d’urbanització de la plaça estava ja contemplada i per tant no afectarà ni al calendari d’obres ni a l’execució del projecte”.

Totes les restes localitzades han estat identificades i inventariades per poder ser analitzades pels arqueòlegs. Els resultats d’aquestes investigacions es coneixeran més endavant.      

Redacció / Foto: Ajuntament de Molins de Rei