Francesc Punsola, autor de l’obra a prop del cim de Montpedrós, ha confessat s'ha convertit en el logotip de l'institut, i l'Ajuntament es plantejava traslladar-la a un museu
Sorpresa monumental i inesperada a Santa Coloma de Cervelló. El que es pensava que era una icona d'art prehistòrica i un patrimoni de gran valor ha resultat que és tot el contrari. L'autor, Francesc Punsola, ha confessat que l'obra només té trenta anys d'antiguitat. El petròglif suposadament prehistòric es va localitzar fa anys gairebé al cim de Montpedrós, i de seguida es va considerar popularment que era un vestigi d'art prehistòric. Fins i tot alguns experts es van fixar en l'element.
Cal recordar que l'any 2020, en un acte vandàlic, algú o algunes persones desconegudes van trencar part de la pedra, i l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló es va plantejar restaurar-lo. Pèro no ho farà després de conèixer el seu origen. Punsola ha explicat a TV3 que la pedra la va picar ara fa 30 anys. "Vaig decidir pujar aquí els caps de setmana, fugint del grafiti urbà, i vaig començar a picar aquesta pedra. I trenta anys més tard m'he adonat que hi ha hagut aquest rebombori al voltant de la pedra”.
Una autoria que ha confessat ara, explica, davant del perill que l'Ajuntament decidís gastar-se diners per arreglar i traslladar la roca en qüestió:"Vaig dir: ara és el moment de dir-ho, perquè en alguna de les notícies vaig veure que volien gastar diners per traslladar aquest pedrot en un museu. Que ni un sol euro de la nostra butxaca es gasti per fer aquesta ximpleria."
La peça es va inventariar als mapes de patrimoni de la Diputació de Barcelona, on es descriu el motiu de les escenes, però no es va arribar a catalogar ni a datar.
Un símbol
A internet es poden trobar desenes d'articles i ressenyes que parlen d'aquesta peça com una obra de més de nou mil anys d'antiguitat. Bona part dels veïns de Santa Coloma de Cervelló han viscut tots aquests anys pensant que es tractava d'un patrimoni de molt valor i s'havia convertit en un símbol d'identitat per al poble: fins i tot l'institut havia adoptat el petròglif com a logotip del centre.
Redacció / Fotos: Piero-FP-TV3