Es va inaugurar l’exposició “La Cova Bonica de Vallirana i les històries que ens explica dels primers pobladors”
El Museu de Gavà s’endinsa en l’origen de l’ocupació i ús de les coves i avencs de muntanyes del Baix Llobregat amb l’exposició que es va inaugurar ahir dijous 13 d’abril, “La Cova Bonica de Vallirana i les històries que ens explica dels primers pobladors”. És una mostra produïda per l’Ajuntament de Vallirana que posa el focus en la Cova Bonica de Vallirana i els objectes que van ser trobats al seu interior, objectes que s’exposen en primícia en aquesta exposició. De fet, l’exposició és una oportunitat única, ja que s’exposaran objectes que a hores d’ara no tenen un espai permanent d’exhibició.
La Cova Bonica és un dels escassos jaciments de la península Ibèrica on s’han trobat restes humanes dels primers agricultors i ramaders de fa 7.400 anys. Els vestigis trobats ens permeten reconstruir el modus vivendi i les pràctiques funeràries d’un moment crucial de la història de la humanitat, el pas d’una economia caçadora-recol·lectora a una altra de tipus productora.
El Museu de Gavà n’ha realitzat una ampliació d’aquesta exposició per oferir una visió global de l’ocupació a les coves del Baix Llobregat on s’han trobat vestigis de gran interès. Per aquest motiu s’aporten materials arqueològics provinents, a banda de la mateixa Cova Bonica de Vallirana, d’altres localitzacions com la Cova de Can Montmany, a Pallejà; la Cova Bonica, Abric de Sota Penya II, Abric de Sota Penya III i Cova de la Fou de Muntaner, a Vallirana; la Cova dels Dos, a Cervelló, i la Cova de Can Sadurní i l’Avenc Petit del Gravat a Begues. També es podran veure fragments de ceràmica i de mur trobats a les mines de Gavà, coetanis als altres objectes, i que es troben a la sala de reserva del museu o que formen part de la col·lecció del museu.
L’exposició ha estat dirigida per Montserrat Sanz i Joan Daura, arqueòlegs, directors de les excavacions de la Cova Bonica de Vallirana, i investigadors i professors de la Universitat de Barcelona. D’altra banda, l’adaptació que se n’ha fet al seu pas pel Museu de Gavà ha anat a càrrec de Josep Bosch, arqueòleg i conservador del Museu de Gavà.
El Museu de Gavà oferirà algunes activitats paral·leles aprofitant el pas d’aquesta exposició. Per exemple, el dijous 4 de maig a les 19:00 hores es farà una visita guiada a l’exposició a càrrec dels mateixos tres comissaris de la mateixa, i el diumenge 11 de juny al matí es farà una excursió a la Cova Bonica de Vallirana.
Redacció / Fotos: Aj. Vallirana