El consistori ha adquirit aquest immoble, de gran valor històric i arquitectònic, per un total de 758.000 euros
La junta de govern local de Sant Vicenç dels Horts ha aprovat la compra de Can Costa per un total de 758.000€. L’Ajuntament ha tingut en compte el gran valor històric i arquitectònic d’aquesta casa per impulsar la seva adquisició i, sobretot, que l’edifici es troba en una ubicació estratègica al centre històric del municipi, limitant amb la Biblioteca Municipal Les Voltes i el Forn Romà. Aquest emplaçament obre un gran ventall de possibilitats per fer servir l’edifici amb finalitats culturals, establint sinergies amb ambdós equipaments. En aquest sentit, no es descarta que hi pugui haver troballes arqueològiques en la futura actuació de remodelació de Can Costa, a continuació de les restes romanes del segle I d.C. trobades ara fa 14 anys, quan es va començar a construir la biblioteca.
En els últims anys, el consistori ha fet servir Can Costa en diferents esdeveniments culturals, amb especial rellevància en el cas de les rutes literàries ambientades en la novel·la El cant de la mallerenga , que narra un episodi de la Guerra Espanyola del 1936-39. El fet que la propietat tingués l’opció d’enderrocar la casa i construir habitatges va fer decidir a l’equip de govern iniciar els tràmits d’adquisició l’any passat, ja que si Can Costa no passava a mans públiques existia el risc de perdre un immoble que ha estat testimoni de la història moderna de Sant Vicenç dels Horts.
Un edifici històric
Can Costa data de 1870. Tot i que actualment no compta amb cap protecció singular, l’habitatge es va incloure en el catàleg de patrimoni aprovat provisionalment per l’Ajuntament l’any 1989 i a l’inventari de patrimoni de 2006. En ambdós estudis ja es va aconsellar la seva protecció i catalogació. Segons un informe de l’Arxiu Municipal, Can Costa forma part del conjunt d’edificis d’habitatges històrics del centre de Sant Vicenç dels Horts i en destaca com un dels més grans. També és rellevant la composició de la façana principal, a l’estil de l’Eixample de Barcelona.
Segons la família Costa, el seu desig ha estat assegurar el futur de l’edifici com a bé patrimonial, malgrat que tenien l’opció d’enderrocar-lo i construir un edifici de fins a tres plantes, de la qual podien treure un major profit econòmic. La família ja va vendre a un particular una masia documentada del segle XVI que dona nom al barri de Can Costa i des de l’Ajuntament no es volia perdre ara l’oportunitat de mantenir patrimoni arquitectònic.
Redacció / Fotos: Google Maps-Aj. Sant Vicenç dels Horts