Se celebrarà del 10 al 12 de maig sota la direcció artística de la Fundació Xarxa
Gavà acollirà, del 10 al 12 de maig, una nova edició del Festival Internacional de Titelles que organitza per l’Ajuntament de Gavà sota la direcció artística de la Fundació Xarxa. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha manifestat durant l’acte de presentació que “es tracta d’un Festival que cada any atrau major nombre de persones no només de Gavà sinó de la comarca i de Catalunya per la gran qualitat dels seus espectacles. A través de la cultura, a través de les titelles promocionem la nostra ciutat”. Per Sánchez “l’èxit assolit és fruit de la col·laboració entre la Fundació Xarxa i l’Ajuntament. Un treball conjunt que ha possibilitat configurar un Festival que ens diferencia”. L’alcaldessa també ha remarcat l’alta participació de la present edició: “prop 40 comerços decoraren els seus aparadors amb motius titellaires i els veïns de l’entorn de l’Illa també guarniran els seus balcons per donar difusió del Festival.”
Vint companyes
En aquesta edició, el Festival compta amb la presència de 20 companyies que oferiran 24 representacions diferents. Enguany a més es recupera la vessant internacional amb grups procedents de Mèxic, Itàlia, Àustria, Rússia i República Txeca a més de les companyies que ens arribaran de Catalunya i País Valencià.
El president de la Fundació Xarxa, Jaume Amigó, ha mostrat la seva satisfacció per l’arrelament del Festival i el suport que té per part de tota la ciutadania. Amigó ha avançat que “enguany el Festival té com a novetat el canvi de format en la jornada inaugural que s’obrirà amb l’espectacle Z, Les aventures del Zorro per donar pas posteriorment al debat obert Autòmats, tradició i actualitat. El relat en l’espectacle de titelles avui”. Aquest debat comptarà amb la participació d’actrius, titellaires, fundadors i representants de companyies de prestigi com Ariadna Ferreira, Emilia Esteban Langstaff, Karin Shäferm, Luca Ronga, Peter Gaffney, Zuzana Smolovà i Toni Rumbau.
El Festival, igual que edicions anterior, girà entorn un eixos concrets. En aquest sentit Amigó ha avançat que “el ninot serà el punt central dels espectacles i, en concret la seva construcció, manipulació i la creació de les històries”. Amigó també ha ressaltat que “a més de divertir, els muntatges tenen el rerefons de transmetre uns valors i fer reflexionar sobre allò que s’està explicant”. Així, en aquesta edició “recuperem la història del titella clàssic amb espectacles que potencien l’intercanvi cultural, l’origen i els valors de les coses dins un món globalitzat i, la transformació de les coses, de la nostra societat i del nostre entorn” ha matisat Amigó.
Activitats complementàries
El parc de la Torre Lluc serà l’escenari de dues propostes diferents. D’una banda, l’exposició interactiva “Automàtics” de la companyia catalana Red Button. Aquesta mostra neix de l’afany de col·leccionar ninots de plàstic, de la curiositat de desmuntar qualsevol aparell per veure com funcionava per disc o de l’interès per construir coses amb les mans.
També, en aquest espai central la companyia Titellàrium ens proposa el projecte “El Burro dels Jocs” on es proposa dotze espais on els nens i nenes puguin convertir-se en autèntics titellaires o, el que pot ser més màgic, que puguin endinsar-se en els contes i jugar amb els protagonistes fent servir la seva imaginació.
D’altra banda, el Festival compta amb la Fira d’Artesans amb la venda de tota mena de materials, objectes i figures relacionades amb la cultura dels titelles. El certamen es completa amb tallers i els espectacles itinerants.
Redacció / Fotos: Aj. Gavà