Surten a la llum restes dels segles XVIII-XX i de l’incendi del conjunt parroquial de 1936 a la plaça de l’Església del Prat
En el decurs de les obres de remodelació de la plaça de l’Església del Prat, situada davant de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau, han sortit a la llum restes al subsòl i davant de l’actual conjunt parroquial. Tot i que ja es coneixia l’existència de possibles restes, no s’havia pogut determinar fins ara la seva ubicació exacta i l’època concreta a què corresponien. Ara s’ha pogut constatar que es tracta majoritàriament d’estructures que daten del segle XVIII, tot i que alguns elements corresponen al període comprès entre finals del segle XIX i principis del XX. Alguns dels elements més antics que s’han trobat corresponen al segle XVII.
D’altra banda, s’han identificat restes de l’incendi que va patir el conjunt parroquial el 20 juliol de 1936. Quan va esclatar la Guerra Civil, l’any 1936, el temple parroquial va ser incendiat i, posteriorment, enderrocat. Part de les restes identificades corresponen a la façana sud de la rectoria, cosa que permet determinar com estaven ubicats i orientats els diferents elements del conjunt parroquial en l’espai físic (rectoria, temple i campanar, cementiri i horts).
La tinenta d’alcalde d’Educació i Cultura, Pilar Eslava, ha explicat que les restes que han sortit a la llum “tenen un valor per a la ciutat del Prat patrimonial i un valor molt important també de memòria històrica”. D’altra banda, la cap de Patrimoni Cultural i Coneixement de l’Ajuntament, Marga Gómez, ha exposat la importància de les restes identificades: “El que hem trobat és la paret meridional de la rectoria. Nosaltres teníem informació gràfica de tot aquest conjunt, però ens faltava poder-lo ubicar físicament. Només conservàvem fotografies, que mostren elements al voltant que impossibilitaven fins ara la identificació física d’on estaven els elements, perquè ha canviat el paisatge urbà”. En canvi, amb la identificació de la paret meridional de la rectoria, ara es tenen punts de referència. L’arqueòleg del jaciment, Jordi Gibert, ha afegit que els jaciments han permès identificar àmbits de l’antic conjunt parroquial “que funcionarien com un graner per la presència d’eines del camp, sacs, altres estris (...) i el que seria probablement una habitació de servei i un lavabo vinculat a un pou negre i una xarxa de clavegueram.”
Redacció / Foto: Aj. Prat de Llobregat