Cornellà de Llobregat homenatja l’artista Joan Vallhonrat

Cornellà de Llobregat homenatja l’artista Joan Vallhonrat

L’Associació l’Avenç organitza una exposició del pintor i cartellista amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, que s’inaugurà aquest dimarts 3 de desembre a la Bilioteca Marta Mata 

 

L’Associació l’Avenç de Cornellà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà inaugurarà el pròxim 3 de desembre, a partir de les 19 hores, una exposició dedicada a l’artista Joan Vallhonrat i Sadurní (Cornellà de Llobregat 1874-Barcelona 1937), amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. L’exposició, “De Cornellà al Romànic”, es farà a la Sala Titan de la Biblioteca Marta Mata i es podrà visitar fins al 27 de desembre. 

La mostra se centrarà en tres aspectes: la seva relació amb la ciutat natal, Cornellà de Llobregat; la seva trajectòria artística en general, pintor, cartellista i ensenyant; i les còpies de pintura mural romànica. Per a il·lustrar la trajectòria de l’artista, a l’exposició s’exposaran originals de la seva obra cedits per la família i fotografies d’altres obres realitzades per aquesta exposició. L’objectiu és refermar la relació de Joan Vallhonrat amb Cornellà i fer valdre la seva trajectòria artística -que inclou la relació amb Pablo Picasso- així com la seva gran aportació en l’estudi i salvació de la pintura romànica catalana. 

Pintor i cartellista 

Vallhonrat va ser un artista totalment implicat en l’ambient del seu temps, especialment com a pintor i com a cartellista. Va estudiar amb Picasso a Barcelona i com ell i tants altres artistes, va viatjar a París. A part de la seva obra com a paisatgista, la seva gran aportació va consistir en la realització de la major part de còpies de conjunts de pintura mural romànica, conservades avui al MNAC, moltes de les quals van ser publicades en el llibre sobre Les Pintures murals catalanes, editat per l’Institut d’Estudis Catalans amb textos de Josep Pijoan. 

Vallhonrat i el romànic català 

Durant el segle XIX, a molta part d’Europa, es va anar prenent consciència del valor del patrimoni arquitectònic i artístic medieval, com a una part del passat que calia estudiar i protegir. En el cas de Catalunya, aquest interès entronca amb el moviment de la Renaixença cultural i literària. En el camp de les arts, s’organitzen les primeres exposicions que inclouen obres d’art medieval, també concretament del romànic. En aquest context, tenien lloc la restauració de Santa Maria de Ripoll o la creació de museus, com ara el Museu Episcopal de Vic (1891). El passat medieval s’interpretava com una part essencial de la identitat del país. 

Redacció / Fotos: Arxiu