Continuen les excavacions arqueològiques al Castell de Cervelló

Continuen les excavacions arqueològiques al Castell de Cervelló

L’objectiu és continuar rebaixant els nivells fins a arribar a tocar el terra original

El Castell de Cervelló acull des d’ahir, 15 de juny, una nova campanya d’excavacions arqueològiques d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona.  Sota la direcció del projecte de l’arqueòleg en cap, Pere Lluís Artigues, un grup de set estudiants de segon curs i el professor César Carreras treballaran fins al 30 de juny en diverses zones del recinte del Castell.

Castell de Cervelló 1

L’objectiu és continuar rebaixant els nivells fins a arribar a tocar el terra original. Concretament s’actua en tres zones: una zona A que compta amb dos forns i unes escales, la zona B on fa dos anys es va trobar una gran sala de lloses grans i una xemeneia que s’està condicionant per a visites, i la zona C que es comença nova aquest any.

La capella

Conjuntament amb aquesta campanya d'excavació, també s’estan fent les obres de restauració de la capella del Castell. El sistema de reconstrucció és un sistema no agressiu a la visió del conjunt i permetrà veure la capella com si fos nova, on es poden apreciar les diferents etapes de construcció i reconstrucció de tot el conjunt monumental.

CRV021

Com en anys anteriors, les excavacions compten també amb la col·laboració de l’historiador i arqueòleg cervellonenc, Francesc Xavier Depares, gran coneixedor de la història del Castell de Cervelló. Aquestes campanyes són fruit del conveni signat al març de 2018 entre l’Ajuntament i la UAB per tal que els alumnes del Grau d’arqueològica puguin efectuar les pràctiques en el Castell. Tanmateix les primeres intervencions arqueològiques es remunten a l’any 2010, que van ser el punt de partida per a rehabilitar el conjunt i documentar cronològicament totes les fases de la seva història, ja que paral·lelament a les actuacions es va desbrossar tot el conjunt que va permetre la visibilitat de les restes, es van consolidar murs i es va millorar l'accessibilitat i els elements de protecció per fer visitable el castell.

Captura de pantalla 2020 06 16 a las 18.24.58

L’origen del Castell es remunta al segle IX, amb una capella que data de finals del segle XII o principis del segle XIII. Al juliol de 2019, el Ple de l’Ajuntament va aprovar Pla Director del conjunt monumental del Castell de Cervelló, que compren el Castell, l’Església romànica de Santa Maria, un nucli d’hàbitat medieval ubicat al sud del castell, la necròpolis associada i la creu de terme. L’objectiu principal del Pla és establir les línies d’actuació i les prioritats per poder recuperar i protegir les restes del conjunt monumental del castell de Cervelló formades per les estructures repartides en un recinte sobirà i un recinte jussà, així com restaurar els diferents elements que componen el conjunt, per així donar-lo a conèixer i fer-lo visitable.

Redacció / Fotos: Aj. Cervelló