La Parròquia organitza visites guiades a l’església de Santa Maria per a divulgar les seves singulars pintures murals realitzades per l’artista Josep Serrasanta
La Parròquia de Castelldefels, amb la finalitat de difondre el llegat de l’artista Josep Serrasanta, començarà a organitzar visites guiades a l’església de Santa Maria per ensenyar l’obra pictòrica que ha donat al temple el sobrenom de “Capella Sixtina del Baix Llobregat”.
Les visites es faran el segon diumenge de cada mes a partir de febrer. A més, la Parròquia vol promoure el coneixement d´aquestes pintures murals de temàtica bíblica, alhora que també el temple que les alberga, dissenyat per l’arquitecte modernista Enric Sagnier. La iniciativa és un element més que passa a engruixir la divulgació de la història mil·lenària de la ciutat.
El rector de la Parròquia de Castelldefels, mossèn Xavier Sobrevia, explica que “en l’església de Santa Maria hi conflueixen dos valors molt remarcables: les pintures murals d’en Serrasanta, que abasten tot l’interior del temple, i l’edifici en ell mateix, dissenyat pel prestigiós arquitecte modernista Enric Sagnier. Per això creiem oportú divulgar el conjunt d’aquesta arquitectura i pintura religiosa, ja que per la seva singularitat fa que destaqui entre les esglésies del voltant de Barcelona. És un gran actiu pel poble i també per la capital.”
Per la inauguració de la primera visita guiada, que tindrà lloc aquest diumenge 22, s’ha convidat a l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, i a representants del món cultural, polític, artístic i associatiu del municipi baixllobregatí. Les visites guiades, previstes per a grups d’unes 30 persones amb una periodicitat mensual, duren uns 45 minuts i s’acaben amb un refrigeri als locals o al pati de la Parròquia. Qualsevol escola, entitat o associació pot sol·licitar una visita a part de les programades mensualment. Alhora, també hi ha la voluntat que s’hi vagin incorporant persones i grups de la comarca i de Barcelona, i en un futur fins i tot de turistes estrangers.
Més d’un segle d’història
L’actual església de Santa Maria de Castelldefels es va acabar de construir l’any 1909, obra de l’arquitecte modernista Enric Sagnier. Durant la Guerra Civil Espanyola el temple va ser cremat, circumstància que propicià la seva reconstrucció i remodelació. En aquest context s’encarrega a Josep Serrasanta decorar els murs de l’interior de l’església, obra que l’artista executa pintant-los “al fresc”, procediment de pintura mural per excel·lència que ja s’emprava des de temps remots. El resultat és una obra sacra de gran magnitud i complexitat que dóna un aspecte únic a la construcció religiosa.
Pintor singular
Una sèrie d’esdeveniments fan que conflueixin a mitjans del segle XX a Castelldefels les circumstàncies adients perquè la seva església principal fos pintada de manera tan espectacular i valuosa. El poble comença a rebre visitants de manera massiva, la qual cosa propicia un cert ressorgiment econòmic. També venen a Castelldefels estiuejants il·lustres, com el galerista Joan Antoni Pla, que era mecenes de pintors, entre els què hi havia Josep Serrasanta. I òbviament, la voluntat del rector d’aleshores, Pare Josep Codinach, i d’empresaris i polítics per conservar i ampliar el patrimoni de la ciutat.
D’aquí neix l’encàrrec de les pintures murals en una església que ja tenia la marca d’un arquitecte modernista de renom, Enric Sagnier. Sagnier va construir nombrosos edificis de prestigi, com la Duana del port de Barcelona o el Temple Expiatori del Sagrat Cor al Tibidabo. Per la seva banda, Serrasanta també fou conegut pels seus murals a la Seu de Lleida.
Redacció / Fotos: Aj. Castelldefels