L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat vol retre homenatge als treballadors del municipi que es van emplear a la marca automobilística Seat des de mitjans del segle passat fins al començament de la democràcia.
Fonts municipals han subratllat aquest dimarts que “molts ciutadans de Sant Feliu van treballar a l’empresa durant aquella època i van ser protagonistes de la història, perquè de manera solidària es van jugar la seva feina i la llibertat per posar fi a la dictadura franquista i fer possible un futur democràtic”.
Amb aquesta voluntat, l’Associació Memorial Democràtic dels treballadors de la firma automobilísitca ha organitzat l’exposició ‘Seat 1950-1977: L’arquitectura de la repressió’, que s’instal·larà a l’Ateneu Santfeliuenc entre el 19 de gener i el 9 de febrer.
La mostra servirà de marc a l’homenatge que es retrà als més de 300 santfeliuencs i santfeliuenques que han treballat i treballen a Seat. Actualment hi viuen uns 200 empleats i 130 ex treballadors.
Dirigents obrers històrics
L’exposició es completarà amb diverses activitats en què participaran representants sindicals locals i dirigents obrers històrics de l’empresa, com la taula rodona “De l’autarquia al Plan de Estabilización. El paper de Seat”, i dos documentals sobre la dimensió social del 600.
Una trobada de treballadors i ex treballadors de Seat de Sant Feliu el dimarts 31 posarà la nota més emotiva a l’homenatge, han explicat des de l’Ajuntament.
La trobada servirà per a retre homenatge a Antonio Ruiz Villalba, que va morir assassinat per la policia franquista el 18 d’octubre de 1971 per defensar la dignitat i la llibertat de la classe obrera. Des d’aleshores, el Dia dels treballadors i les treballadores de Seat es commemora en aquesta data.
Concentració del Seat 600
Les activitats programades finalitzaran el diumenge 5 de febrer amb una concentració del model Seat 600, en què més de 70 vehicles recorreran diferents carrers de la ciutat.
L’exposició i el conjunt d’activitats són el resultat de la feina conjunta entre l’Associació del Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat i de la USLA (Universitat Social, Lliure, Autogestionada), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu i el suport de diverses entitats de la ciutat.
Redacció | Foto: Arxiu