L'Hospital de Viladecans impulsa les donacions de còrnies

El 2023 es van realitzar 17 extraccions dels teixits oculars transparents de donants, el que suposa el rècord del centre sanitari baillobregatí

L'Hospital de Viladecans ratifica la progressió com a centre referent a la seva àrea d'influència i durant el 2023 va practicar disset extraccions de còrnies, superant els registres d'anys anteriors. "La dada és bona i evidencia l'evolució del centre en aquest àmbit. La majoria de les donacions procedeixen de pacients en cures pal·liatives a l'entorn sanitari, pel que cal insistir en la transcendència de les implantacions de teixits i seguir incentivant les donacions", afirma el Dr. Domingo Bleda, especialista d'Hospitalització a Domicili del Servei de Medicina Interna de l'Hospital de Viladecans (HV).

IMG 5259

El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital de Viladecans practica aquest tipus d'intervenció des de l'any 1995 i anima els professionals del centre a col·laborar en l'obtenció de còrnies i altres teixits. "Les extraccions reverteixen directament en la millora de l'atenció als pacients, tant de l'Hospital de Viladecans com d'altres centres", recorda el Dr. Sergi Sedó, especialista del Servei d'Oftalmologia de l'HV.

Qui pot ser donant de còrnies?

Els requisits per a ser donant de còrnies són menys restrictius del que es pensa. La donació de teixits la pot fer tothom simplement compartint la voluntat amb la família i/o les persones més properes. L'edat límit en aquest moment són 89 anys. Haver patit un càncer, tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un trasplantament.

Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques, neurològiques (Alzheimer, Parkinson, ELA, Creutzfeldt-Jakob...) i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o el VIH, entre d'altres. Tampoc poden ser donants els positius de malalties autoimmunes com el lupus eritematós sistèmic (LES) o l'artritis reumatoide (AR), així com amb antecedent de xenotrasplant o trasplantament dels següents teixits: còrnia, escleròtica, duramàter o d'altres teixits oculars.

Per fer-se donant de còrnies, igual que de qualsevol altre teixit o òrgan, és important parlar-ho amb l'entorn més proper i deixar-ne constància a La Meva Salut. Arribat el moment, i si es compleixen les condicions, un professional sanitari plantejarà a la família l'opció d'efectuar la donació d'òrgans o teixits al difunt.

Redacció / Fotos: Escola de Trail Running de Sant Just Desvern

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
190

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix