Els santfeliuencs podran consultar els padrons històrics pel web

És una iniciativa pionera a Catalunya que permetrà veure el passat familiar, conèixer qui estava empadronat en un carrer o habitatge o identificar les persones que tenien un determinat cognom o exercien un ofici específic.

El Palau Falguera acollirà el proper 25 de maig, a partir de les 19 hores, l’acte de presentació del portal web de consulta dels padrons històrics de Sant Feliu de Llobregat. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que permetrà a la ciutadania consultar el seu passat familiar, conèixer qui estava empadronat en un carrer o un habitatge concret de la ciutat, o bé identificar les persones que tenien un determinat cognom o exercien un ofici específic.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins el projecte EINES, un treball fruït de la col·laboració del Centre de Visió per Computador i el Centre d'Estudis Demogràfics, ambdós vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona, i l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Precisament, a l'acte de presentació hi intervindran Jusèp Boya, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Josep Lladós, del Centre de Visió per Computador-UAB; Anna Cabré, del Centre d'Estudis Demogràfics-UAB, i l'alcalde de Sant Feliu, Jordi San José.

El nou portal permetrà accedir a les dades dels padrons de 1828 a 1930, així com a les de 1881 i 1889. Precisament aquests dos darrers anys s'han transcrit gràcies a la feina d'una vintena de voluntaris de la ciutat que col·laboren en el projecte. Actualment s'està treballant també en els padrons de l'any 1940, que properament s'incorporaran al web. Les persones que tinguin interès a participar en la iniciativa poden enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..   

L'anàlisi de la informació dels padrons també permet conèixer dades interessants sobre la població com la distribució per edats d'homes i dones, els oficis més freqüents o els noms més comuns. Així per exemple, s'ha constatat que l'any 1881 els oficis més habituals eren els de jornaler i pagès, i que els noms de Josep i Maria eren els que més abundaven. 

EINES, un projecte pioner 

El projecte EINES ha permès desenvolupar instruments i procediments per a la informatització massiva de les fonts demogràfiques del passat, a partir per exemple d'eines de reconeixement òptic que faciliten la transcripció de dades. L'objectiu final és facilitar la consulta de documents dels arxius i crear bancs de dades d'ús públic. 

L'experiència que s'està duent a terme a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat s'exportarà a altres països europeus. En aquest sentit, el Centre de Visió per Computador ha signat un contracte amb una empresa austríaca per transferir algunes de les tecnologies de reconeixement de documents que s'han fet servir.

Redacció / Foto: Aj. Sant Feliu de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix