El riu Llobregat disposarà d’una Via Blava per a vianants i ciclistes

Es condicionarà antics camins paral·lels als rius, es crearan connexions amb els municipis i es rehabilitaran elements patrimonials i paisatgístics

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el vicepresident segon de l’ens municipalista, Marc Castells, han presentat avui dilluns el projecte de les Vies Blaves, que crearà 306 quilòmetres de camins per a vianants i mitjans no motoritzats al llarg dels rius Llobregat, Anoia i Cardener. Aquestes Vies Blaves discorreran per una de les àrees més dinàmiques d’Europa, amb un urbanisme de gran complexitat i que aplega 65 municipis. Un total de 5,2 milions de persones, el 70% dels catalans, hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància. Per la dimensió del projecte, és una actuació inèdita al sud d’Europa.

El conseller Rull ha destacat que “es tracta d’un projecte inèdit al sud d’Europa que recull els objectius del Govern”, perquè “utilitzarem l’urbanisme per acostar el medi ambient a la gent”, i servirà per impulsar la mobilitat ecològica i l’activitat econòmica i el turisme. A més, ha recordat que l’actuació és possible perquè “el país ha fet un esforç extraordinari en el sanejament de les seves aigües”. Així, ha insistit que “s’han fet els deures i s’han fet conjuntament entre la Generalitat i les administracions locals.”

La Diputació de Barcelona va decidir el 2015 engegar el projecte de les Vies Blaves com a eina prioritària per a la dinamització turística de les comarques barcelonines. Permetrà recuperar la salubritat i el paisatge dels entorns fluvials i dotar les poblacions riberenques d’infraestructures de lleure de qualitat.

Itinerari

La Via Blava Llobregat recorrerà els 186 quilòmetres al llarg de les comarques del Berguedà, el Bages, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès. S’iniciarà a les fonts del riu, a Castellar de N’Hug, i finalitzarà a la desembocadura d’El Prat de Llobregat, unint indrets com Sant Benet de Bages, Montserrat i 15 colònies tèxtils. El recorregut principal es podrà completar amb fins a 100 quilòmetres més de possibles variants i enllaços. La Via Blava Llobregat suposarà una inversió de 14 milions d’euros.

Redacció coordinada del projecte

El disseny de les Vies Blaves es durà a terme mitjançant la tramitació d’un Pla director urbanístic (PDU), una figura de planejament supramunicipal amb un gran nivell de detall. Precisament, el conseller Rull ha anunciat que aquest dimarts la Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya, òrgan col·legiat dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, encarregarà l’inici de la seva redacció i tramitarà tot el procediment.

Com tots els PDU, un cop hagi rebut l’aprovació inicial se sotmetrà a informació pública i a l’audiència dels ajuntaments, perquè tots els municipis i la ciutadania puguin fer les al·legacions que estimin oportunes. L’aprovació definitiva del PDU de les Vies Blaves es preveu per a finals del 2017 o principis del 2018. Per tal de coordinar tots els treballs, es crearà una comissió de seguiment amb representants de la Generalitat, de la Diputació i dels equips redactors. La Diputació de Barcelona finançarà el cost de la redacció del PDU.

Paral·lelament, aquest mes de juliol també s’inicien els tràmits per a la redacció del projecte executiu de la Via Blava Llobregat.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
183

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix