La ciutadania participa en el pressupost municipal

Imprimeix

Pilar Díaz

Alcaldessa d’Esplugues de Llobregat

 

A Esplugues hem fet, per tercer any consecutiu, un procés participatiu sobre el pressupost municipal. La Taula del Pressupost Participatiu d'Esplugues, integrada per representants de la ciutadania i de l'Ajuntament, vam escollir a finals de febrer com a projecte prioritari per portar a terme l'ampliació de l'espai d'oci per a joves del parc de les Tres Esplugues amb elements d'iniciació o de perfeccionament per a l'escalada (boulders). Aquesta zona complementarà altres espais del parc, com les pistes d'skate i d'streetbasket.

El procés participatiu, que s'ha fet per tercer any, tenia com a objectiu debatre i prioritzar on s'invertirà una partida de 157.000 euros del pressupost municipal del 2016, que representa un 10% dels ingressos propis municipals.

A la sessió final que vam celebrar del procés del Pressupost participatiu, es va decidir també l'ordre de prioritat dels cinc projectes que van quedar després del guanyador. Per tant, s'aniran executant en l'ordre establert fins arribar a la xifra de 157.000 euros, d'acord amb el pressupost establert. De totes maneres, cal remarcar que hi ha propostes que, si no hi caben en aquesta partida o en aquest pressupost, l'Ajuntament les té en compte per incorporar-les al pressupost d'inversions. Així ha passat en les dues edicions anteriors amb projectes que no van ser els guanyadors, com ara la instal·lació d'aparells per a l'exercici físic en espais públics, les obres de millora del carrer Molí o la millora de passos de vianants elevats.

El projecte guanyador, que la ciutadania ha decidit que es destinin uns 100.000 €, és l'adequació. Com que encara hi ha disponibles uns 57.000 € del pressupost participatiu, altres projectes podrien tirar endavant.

És un procés que funciona molt bé, amb propostes molt enriquidores i de qualitat per part de les persones que hi participen. Propostes, a més, pensades per afavorir el bé comú de la ciutat, i no per a interessos propis.

L'Ajuntament està força satisfet amb la participació en xifres, hi ha hagut 150 persones que han estat fent aportacions i treballant en grup durant uns mesos. Volem continuar incidint en la participació ciutadana en la línia d'obrir el procés a nous col·lectius i fomentar la participació i la col·laboració amb les entitats, perquè més persones se sumin en els diversos processos participatius que impulsem des de l'Ajuntament.

Cal destacar que la xifra de persones que participen va augmentant any rere any. Enguany, a més, el procés s'ha enriquit amb representants de diferents col·lectius (associacions de dones, alumnes del Servei Local de Català, entitats esportives, etc.) que van prendre-hi part a través d'una diagnosi que incloïa possibles accions per millorar l'espai públic, equipaments o serveis a les persones. Amb això, hem volgut que hi siguin representades diferents sensibilitats.