Pèssima planificació escolar

Institut precari i primer tancament d'una escola al Baix Llobregat

A Santa Coloma de Cervelló hi ha hagut una manca de planificació dels equipaments escolars per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament, tot i que fa més de deu anys que es coneix el fet que hi va haver un període d'augment de natalitat. Aquesta situació ha provocat que des del 2011 l'institut s'hagi anat ubicant en espais temporals i que la seva ubicació definitiva es prevegi a l'escola Montpedrós, en un edifici d'una línia de primària que es vol transformar en un institut de secundària i batxillerat de 4+2 línies. Això suposa el tancament de l'escola Montpedrós, una institució que fa trenta-set anys que funciona.

La situació és, avui, ben lluny del que hagués estat òptim per la ciutadania, que seria mantenir les tres escoles de primària del municipi, i construir un edifici de Secundària-Batxillerat en els terrenys que al setembre 2013 l'Ajuntament va cedir a la Generalitat a tal efecte. De fet, en tota Catalunya no hi ha cap municipi de més de 6.000 habitants (Santa Coloma de Cervelló en té més de 8.000) que no tingui un Institut. Actualment el municipi té una població d'uns 578 joves entre 12 i 17 anys —i en cinc anys serà de més de 870 joves entre aquestes edats.

Al nostre municipi s'han incomplert els criteris generals del Departament d'Ensenyament, d'abans de tancar una escola, tancar línies d'escoles de doble línia i tancament d'escoles noves que encara no estan consolidades. Aquest procedir anòmal, comporta que les escoles de Primària, Montpedrós i Colònia Güell estiguin en situació l'una de tancament definitiu (juny 2016) i l'altra en situació de massificació en haver d'acollir la població escolar que ha estat desnonada de l'Escola Montpedrós (143 alumnes), alhora que obliga a reubicar espais, ampliar el pati i realitzar obres per col·locar-hi mòduls.

En tot aquest seguit de decisions no s'ha tingut present la ubicació dins el municipi de cadascuna de les escoles, oblidant per complet que l'escola Montpedrós cobreix les necessitats d'escolarització d'Infantil i Primària de diversos barris (part del Casc Antic, Can Via, la Pineda i Cesalpina) i que els nens/es d'aquestes zones, majoritàriament van caminant a l'escola. Amb el tancament de l'escola Montpedrós (una línia), aquestes zones es queden sense escola d'Infantil i Primària propera. En canvi, a l'entrada del poble ens trobem amb dues escoles de dues línies. Aquest curs al Montpedrós hi ha hagut tretze matrícules noves, tot essent una escola de tancament progressiu, demostrant la necessitat que hi hagi una escola a la zona. És més, a la zona d'influència escolar on està ubicada l'escola Montpedrós, al setembre del 2016 s'obrirà l'escola privada Akua.

Els alumnes d'aquestes zones s'hauran de desplaçar obligatòriament a l'escola de la Colònia que es la que es troba més lluny. Per tant, molts d'ells es veuran obligats a fer-ho en cotxe o autobús, amb el que això representa de despesa econòmica a les famílies, de problemes de mobilitat de vehicles a les hores punta i augment de la contaminació atmosfèrica.

L'institut, després de cinc cursos de funcionar en diferents espais (aules de les escoles, centre cívic municipal i barracons), actualment es troba ubicat en barracons al pati i en aules del Montpedrós. El proper curs 2016-17 s'han de fer reformes a l'interior del Montpedrós i resta pendent el projecte d'ampliació, del qual no es coneix la distribució dels espais, els seus usos, ni si estarà a l'altura de les necessitats de l'alumnat. L'ampliació implicarà dos cursos més d'obres a l'edifici i suposa la transformació d'un edifici de Primària d'una línia en un Institut de quatre línies de Secundària i dues línies de Batxillerat (i que alguns cursos serà de 5+3). Aquest projecte es veu condicionat per la limitació urbanística del solar, que no permet fer un edifici amb menys plantes i més en relació amb l'entorn. Hagués calgut un solar més gran, tal com aconsella el Departament d'Ensenyament en la seva publicació "Criteris per a la construcció de nous edificis per a centres docents públics".

Els Serveis Territorials d'Ensenyament han incomplert sistemàticament tots els compromisos que han fet al municipi; la construcció d'un nou institut pel curs 2012-13 i la finalització de l'etapa escolar a l'edifici de l'Escola Montpedrós dels seus alumnes. Tot i que l'Ajuntament té signat un acord de coresponsabilitat d'Ensenyament per l'educació i la planificació escolar a Santa Coloma (signat al ple de 30 Setembre 2010 pel període 2010-14) amb el Departament d'Ensenyament, no ha estat capaç d'aconseguir millors solucions pel municipi

 

Josefa Calbet Monserrat (Santa Coloma de Cervelló)

Família Tsocheva, Família Curero Chicano, Família Rojo Lozano, Família Saladié Garcia, Família Sánchez Muñoz, Carles Millàs Solé, Mònica  Navarro Santana, Pau Millàs Navarro, Joan Millàs Navarro, Dolors Solé Olivé, Joan Millàs Torredemer, Francesc Millàs Solé, Fernando Navarro Ruiz, Carmen Santana Roldán, Jordi Navarro Santana, Ferran Navarro Santana, Catherine Simon, Maria Ruiz Fernández, Ana Sota Sarmiento,  Lluïsa Espallargas Escorihuela, Luisa del Castillo Rudilla, Montserrat Solé Bosch, Sandra Lorca Pinero, Isabel Maria Moreno Gordon, Núria Trullenque Quilabert, Sílvia Rosales Arjona, Mercè Bernabé Andrés, Tura Baucells Colom, Jaume Bertran Llorach, Fermin Chivite Pérez, Blanca Mendoza González,Albert Sanpera Calbet, Montserrat Garcia Giménez, Helena Martin Llamas, Lluïsa Rocher González, Juan José Graus Ortiz, Eva MelúsLaura Maria Gracia Martínez, Candi Reyes Martin, Irene Castilla Galea, Arantxa Griñon Lecumberri, Àngels Martínez Cardila, Cèlia del Rio Torres, Jaume Pau, Lidia Sala Campamà, Blas del Castillo Ramírez, Miguel Angel Rubio Alonso, Gabriela Torregosa Junyent, Gemma Roset Orti, Joan Sanpera Casals i Isis Sanpera Calbet.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
127

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix