Volem o no tenir comerç al Baix

Imprimeix

Les Festes Nadalenques estan quasi “obligatòriament” vinculades al consum i en conseqüència a l’oferta comercial. Un bon moment doncs per analitzar com li van les coses al comerç de la comarca. El comerç és avui un element important pel Baix Llobregat, i en especial per la seva zona sud. El seu pes és més elevat que a d’altres comarques catalanes, però bàsicament perquè han proliferat grans centres comercials i grans supermercats en el transcurs dels darrers 20 anys ( i més que en vindran). La crisi i els nous hàbits dels consumidors han fet que el comerç local i de proximitat, el dels barris, hagi patit els últims anys. Anar a “Consumir” als centres comercials s’ha convertit en una activitat molt habitual entre la gent del Baix Llobregat, que s’ha sumat a la tendència històrica d’anar a comprar a Barcelona i ara a la de comprar per Internet.
Moltes botigues petites han tancat i els nostres carrers són més tristos. És el comerç local, els mercats, les petites botigues d’alimentació, drogueries, botigues de roba i altres comerços de qualsevol barri, qui dona vida i dignifica els nostres carrers i places, fomenta les relacions socials i l’ús de l’espai públic, ens dóna seguretat i millora la nostra qualitat de vida.
Els Ajuntaments han de poder fer més pel comerç local, però tant la resta d’administracions com la ciutadania també. Cal posar més recursos per donar ajuts a la creació i al manteniment d’activitats comercials de proximitat (Hem fet de nou una esmena al Pressupost de la Generalitat demanant-ho). Cal oferir més formació i més actualitzada al sector per tenir més i millor oferta. Cal que les polítiques de mobilitat i d’urbanisme pensin més en el comerç local. I, finalment, cal que tothom hi posi de la seva part; comerciants i ciutadania. Si volem ciutats i viles per viure necessitem comerç.

 

Arnau Funes Romero
Coordinador de ICV Baix Llobregat