El català a Europa, un objectiu col·lectiu

Imprimeix

Dies enrere, el líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, qui va ser diputat al Parlament Europeu la passada legislatura, afirmava a twitter que Aleix Vidal-Quadras (PP) i Josep Borrell (PSC) havien treballat en contra del català a l’Eurocambra.

Si bé els temps que vivim són realment líquids i canviants, no podem permetre que el partidisme i el tacticisme manipulin els fets. Si permetem que ens reescriguin el passat, oblidarem el present i perdrem el futur. Pels socialistes el reconeixement del català a la Unió Europea sempre ha estat i és una fita prioritària.

Sota la presidència del Parlament Europeu d’en Josep Borrell, i gràcies a les gestions del govern espanyol de Rodríguez Zapatero que va sol·licitar -per primera vegada- la modificació dels tractats de la Unió, és quan es va avançar més vers l’oficialitat del català.

Malauradament, per la manca de suport de membres del Partit Popular i dels Lliberals europeus ens vam quedar a mig camí. El 2005, gràcies al vot de qualitat del president Borrell, es va reconèixer el català com a llengua de comunicació de les institucions europees amb els ciutadans. Un pas positiu, però insuficient. 

En la nova legislatura europea que tot just comença els socialistes catalans mantenim el nostre ferm compromís d’avançar en aquesta qüestió cercant les màximes complicitats polítiques. El reconeixement del català a Europa ha de ser un èxit col·lectiu, no de cap partit.

 

 

Eduard Rivas

Assessor del PSC al Parlament de Catalunya