Des de Convergència prioritzem les polítiques socials

Imprimeix

La política és tan vella com la pròpia societat. De fet es podria dir que existeix des del mateix moment en que l’home, nascut lliure, iniciar el seu procés de socialització. Des dels seus orígens primigenis va ser objecte d’estudis que han evolucionat al mateix ritme dels temps. Donada aquesta circumstància, hi ha hagut diversos tractats que han recollit l’ampli significat de la paraula i dels objectius del que, sens dubte, ha esdevingut tota una ciència.

D’origen grec, la paraula política ha evolucionat per adaptar-se a les exigències de cada moment. És per això que hi ha moltes definicions, cadascuna de les quals correspon a un moment donat de la nostra història. S’ha dit que la política és la ciència que s’encarrega de l’estudi del poder públic. S’ha desenvolupat el concepte com la disciplina que aborda les problemàtiques de la societat amb l’objectiu de garantir una convivència harmònica. S’ha escrit que és la capacitat que tenen determinades persones per dirigir un assumpte públic. I fins i tot s’ha arribat a argumentar que era l’habilitat per exercir el poder des de la força.

El primer tractat del que tenim coneixement va ser obra del matemàtic i filòsof Aristòtil. Això va ser al segle V abans de la nostra era. Després s’han publicat altres moltes obres que formen part de la nostre història col·lectiva i que han tingut autors com Nicolau Maquiavel, que va considerar que era millor exercir la política des de la capacitat per guanyar-se la confiança dels altres per tal de poder governar amb responsabilitat i fermesa. Més recentment, també s’ha defensat la teoria de que la política és l’art del possible, sempre que ho permetin les circumstàncies econòmiques de cada moment.

Tots aquests conceptes, que han tingut el seu valor en el moment de ser formulats, han quedat avui en un segon pla. La democràcia, consistent en que els ciutadans decideixin a quin partit i a quines persones atorguen la seva confiança per gestionar el poder que la societat posa a les seves mans, ens ha portat a entendre la política, i així ho fem a Convergència, com un acte de servei, consistent en administrar el recursos de que disposem i destinar-los a allò que és necessari i, per tant, prioritari.

En aquest sentit, són les circumstàncies les que marquen el full de ruta i les que ens porten a decidir si aquests recursos es destinen a infraestructures, cultura, educació, polítiques de sostenibilitat, polítiques d’igualtat, esports o benestar social. Hi ha moments en els que s’han de prioritzar unes o altres qüestions, entre altres raons perquè els recursos mai són prou importants per cobrir totes les necessitats que es plantegen. I és justament aquí on es veu la capacitat dels polítics per atendre el que és urgent abans del que és important.

El president Pujol deia sovint que “avui això no toca” quan li preguntaven per qüestions que s’allunyaven d’allò del que s’estava parlant en aquell moment. Dons bé, en un moment com aquest, hi ha coses que no toquen. Avui cal prioritzar les polítiques socials per damunt d’altres coses. Hi ha massa gent sense feina i amb greus dificultats per fer front a les seves necessitats més primàries, com l’habitatge o la manutenció diària. L’índex de pobresa s’ha situat a nivells molt preocupants. I és justament per això que cal tenir més seny que mai per destinar els recursos a prioritzar les polítiques socials.

A Convergència sabem que hi ha polítics que, davant la proximitat de processos electorals, tenen la temptació de dedicar els recursos públics del seu ajuntament a fer obres que no són urgents amb l’únic objectiu d’obtenir rèdits en forma de vots.  Nosaltres entenem que aquest és un greu error que els ciutadans sabran penalitzar quan arribi el dia de dipositar la seva confiança en un determinat partit i en unes determinades persones.

Els municipis del Baix Llobregat on la nostra federació i el nostre partit tenen responsabilitats, be sigui perquè formen part de l’equip de govern o perquè exercim l’oposició amb la màxima voluntat de servei i amb força del sentit comú, estem prioritzant les polítiques socials i estem participant en l’aprovació dels pressupostos sempre que es tinguin en compte las necessitats que tenen els ciutadans. I podem donar exemples molt clars de que això és així.

Només cal veure que a ajuntaments com Esplugues del Llobregat, Viladecans, Molins de Rei o Martorell s’ha condicionat el vot favorable dels nostres grups municipals a l’aprovació dels pressupostos que han millorat substancialment les seves partides per atendre a les famílies desemparades, per facilitar llocs de treball a persones amb dificultats i en situació de vulnerabilitat, per augmentat els ajusts a l’accés als llibres o les beques menjador, per millorar els serveis d’atenció i per a congelar les càrregues fiscals.

 A altres ajuntaments on no ha estat possible fer entendre als equips de govern que calia prioritzar aquestes polítiques, s’ha votat en contra o, com és el cas de Castelldefels, s’ha forçat la pròrroga dels pressupostos de l’any anterior per mantenir, com a mínim, el que ja s’havia aconseguit en altres moments de la legislatura. 

 

Josep Maria Llop i Rigol

President Comarcal de CDC al Baix Llobregat