Masclisme a l’arbitratge de bàsquet femení

Clara Verdaguer

Jugadora del CB Castelldefels

Aquest diumenge, com cada cap de setmana, va haver-hi competició de les lligues esportives de la Federació Catalana de Bàsquet, en aquest cas de Bàsquet Femení Sènior. El CB Castelldefels (Museu del Còmic CB Castelldefels 2025) jugava a casa contra el Valls, partit que mirant la classificació actual, es preveia que seria molt competit per part d'ambdós equips

El partit, fins a la tercera part, es desenvolupava dins la seva normalitat, molt igualat. Però el Valls se situava com a capdavanter en tot moment i dominant el ritme de partit. A la meitat del tercer quart, una jugadora del Valls va caure a terra en un rebot i es va queixar amb molt de dolor. Moltes de les jugadores del nostre equip, el Castelldefels, vam anar a veure com estava la persona, que s'havia estirat a terra, mentre que un dels àrbitres va començar a parlar amb la banqueta del Castelldefels, més concretament amb una de les seves jugadores. Aquesta jugadora li estava comentant a les seves companyes que s'hauria d'haver xiulat falta en contra nostra. L'àrbitre, que estava a prop de la banqueta, li va dir amb arrogància i xuleria: "Tu cállate, que no tienes ni puta idea" i aquesta li va respondre que no s'havia de dirigir a ella, que ella no estava dins la pista. L'àrbitre va continuar recriminant a la jugadora de la banqueta, que "ella no és qui arbitra i que és massa jove per saber de bàsquet". És aquí quan el nostre entrenador i jo, com a capitana, li comentem que pot dirigir-se a la jugadora amb respecte, que no cal que ho faci de manera ofensiva. Ell va continuar dient: "Si se comporta como una niñata, hay que enseñarla". Nosaltres li demanem que es torni al joc, ja que la jugadora que estava a terra ja havia anat a la seva banqueta. Aquí l'àrbitre encara intentava parlar amb la jugadora, fent-ho amb una postura de xuleria, prepotència i autoritat no proporcionats amb l'incident.

El partit va continuar i no va ser fins passat dos minuts, quan va entrar la jugadora que estava a la banqueta amb la que hi havia hagut la discussió, que va tornar a començar tot. Aquesta jugadora va estar un minut i vint segons en pista. Només entrar, ja se li xiulà una falta. Als 20 segons després d'aquesta acció, una altra falta i als 15 després d'aquesta acció, se li xiula una altra falta, aquesta també xiulada pel mateix àrbitre i no essent el col·legiat que es trobava més a prop de la jugada. Als 10 segons de la falta, aquest àrbitre li va xiular unes passes a aquesta jugadora. La jugadora va ser canviada mentre plorava.

Aquests fets van desestabilitzar molt el nostre equip i ens va costar molt tornar a concentrar-nos en el partit, no vam estar encertades en l'últim quart en els tirs i finalment, vam perdre.

En acabar el partit em vaig apropar a l'àrbitre col·legiat 1948, i li vaig dir que jo sabia que dintre d'uns anys ell no podria xiular, que la Federació no permetria que algú que desenvolupa aquesta praxi pogués arbitrar. També li vaig dir que si en comptes d'un partit de Primera Catalana Femení hagués estat un Sènior Masculí EBA, no s'hauria atrevit a fer-ho, amb el que em va respondre que almenys en els partits masculins, no s'avorreix.

El Club Bàsquet Castelldefels ha pogut notificar la situació a la Federació Catalana de Bàsquet i ha demanat que no arbitri partits extraoficials com són tornejos o partits amistosos, ja que sabem que no podem demanar que no arbitri un partit oficial. Però sí que, com equip, com a jugadores i com a persones que creuen i lluiten perquè l'esport femení estigui a la mateixa altura i condicions que el masculí, creiem que hem de donar un pas més endavant i visibilitzar el que ha passat per mostrar el nostre més sincer rebuig cap a aquestes accions discriminatòries i vexatòries cap a nosaltres però també cap a altre jugadora, que fa que tot el treball que s'estigui fent durant molts anys es tiri tot per terra. 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
164

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix