Quan important és la llibertat!

Imprimeix

Bartolomé Jiménez

President de l’AECC Cornellà

Dimecres 23 de febrer 2022, amb excuses com la de maniobres militars, exhibició armamentista, negant l’ampliació de l’OTAN, etc., comença la invasió d’Ucraïna, en diferents punts de la frontera.

Des del 7 de maig de 2012, Vladimir Putin és president de la Federació de Rússia, uns dels oligarques més rics del món i, el seu afany, és ocupar països per formar l’antiga URSS, d’aquí la invasió d’Ucraïna, com va passar a Geòrgia.

Negociacions per la pau, diplomàcia, converses de Macron amb Putin, negociacions que no arriben a bon port, la idea de Putin és envair Ucraïna com va fer amb la península de Crimea, fer mal (assassinant la població civil, bombardejos a edificis, etc), més que una guerra és terrorisme, ja va anunciar una operació militar especial a gran escala.

Putin és el nou Hitler? Va començar com a president electe i s’ha convertit en un dictador, tanmateix ha signat el decret de les repúbliques separatistes com estats independents com el cas de Donetsk.

Volodymyr Zelensky, president d’Ucraïna, va declarar que Vladimir Putin el considera com un enemic i que la frontera és l’única frontera en comú entre els dos països. La seva fita principal és acabar amb la guerra de l’est per reunificar Ucraïna, recuperant els territoris de Donetsk i Lugansk, la qual cosa s’enfronta amb la posició bel·ligerant de Putin. Actualment, ha sol·licitat d’entrada per emergència a la Unió Europea (UE).

Davant la urgència i la degradació de la situació sobre el terreny a Ucraïna cal recolzar mitjans contra l’invasor rus, fent que la solidaritat dels països d’occident sigui present.

La situació actual de seguretat davant el risc de l’ús d’armament nuclear és un tema a valorar, cal sancions econòmiques contra Rússia efectives i no afectin el món occidental.

Per què no es compleix el Dret Internacional Humanitari (DIH) que tenen per objectiu principal la protecció de les persones no participants en hostilitats o què han decidit deixar de participar en l'enfrontament? A més el DIH, limita l'ús de mètodes de guerra i de mitjans utilitzats en els conflictes.

Cal contemplar que la solidaritat és un sentiment de pertinença a una comunitat d’ajuda mútua, tenint un valor que mou a persones i/o estats per compensar les injustícies socials en temps de pau i de guerra.

Resistència tant a nivells militar com civil, cal continuar les negociacions. És necessari continuar ajudant als ucraïnesos a defensar-se militarment i les seves capacitats de resistència. Les negociacions són la manera, entre Ucraïna i Rússia, necessàries per arribar a la pau.

Una guerra a la carta amb el seguiment de la invasió de Rússia a Ucraïna per tots els mitjans de comunicació i les reaccions que hi ha a escala mundial de l’OTAN i EEUU.