Primera municipalització. Una batalla que inicia la CUP el 2007

Grup Municipal CUP-Molins de Rei

La primera municipalització de Molins arriba després de 14 anys de batalla de la CUP Molins per la recuperació de serveis donats a empreses privades. No hauria estat possible sense l’entrada de la CUP al govern local el 2017, quan s’atura l’extinció de l’empresa municipal Molins Energia.

L'anuari del Viu Molins del 2018 recollia en la seva pàgina 41 un article titulat "Molins Energia es converteix en plataforma d'enlairament de les municipalitzacions" que subtitulava "L'Ajuntament adquireix l'empresa que gestiona el servei de biomassa per convertir-la en l'estructura sota la qual busca absorbir més serveis privatitzats". En el mateix, s'explicava la voluntat del govern municipal del moment d'adquirir el 100% de les accions de l'empresa per convertir-la en una empresa totalment pública i municipal que exercís com a tal i ajudés a la voluntat política de recuperar serveis municipals que s'han anat privatitzant al llarg del temps. Citava unes paraules de l'Asier Baiona, regidor de municipalitzacions del govern municipal i militant de la CUP a Molins de Rei, sobre la necessitat de sustentar aquesta voluntat política en "els pertinents estudis tècnics, econòmics i jurídics per prendre decisions des d'un punt de vista clarament objectiu".

Des dels anys 90 hem viscut una època de governs de tots els colors (en el cas de Molins, liderats durant anys per l'entorn ICV (ara Comuns) i posteriorment per la Sociovergència) que s'han dedicat a vendre els serveis públics a empreses privades, perdent el control d'aquests i enriquint les butxaques de les grans empreses multiservei. Tot això amb una llarga llista de lleis a l'Estat Espanyol que posen molt fàcil la privatització de serveis, però quasi impossible recuperar-los.

Aquell 2018, l'empresa que gestionava els serveis de jardineria i de manteniment de jocs infantils passava per mals moments pel que fa a la seva gestió - tant és així que van haver de renunciar a algunes adjudicacions - i van posar sobre la taula la seva voluntat de no continuar prestant el servei.

Ha plogut molt des de llavors, però s’han anat fent els passos i a partir de l’1 de desembre d’aquest 2021, el personal de Moix ha estat subrogat per la societat municipal i els serveis de jardineria i manteniment de jocs infantils es presten directament sota el paraigua de l’empresa municipal.

És una excel·lent notícia que celebrem, i també un molt bon moment per posar de nou sobre la taula els tres objectius polítics que ha de complir la remunicipalització de serveis.

  1. Garantia d’igualtat, acabant amb la doble escala salarial. Els treballadors que presten serveis municipals han de tenir els mateixos drets i deures, amb independència que el servei es presti de manera directa i pública o de manera indirecta i privada. Els drets laborals no són discutibles, ni negociables i els serveis públics han de basar-se en la qualitat del servei, fet que implica que les persones que hi treballen han de fer-ho en bones condicions.
  2. Garantia de democràcia, control popular i bé comú. Els serveis públics han de gestionar-se de manera que els veïns i veïnes siguin el centre dels mateixos i siguin tractats com el que són: els legítims propietaris del servei. En el cas de la gestió privada, els veïns esdevenen els usuaris d’un servei que, per sobre de tot, ha de garantir un benefici industrial a l’empresa que el gestiona i que clarament va en contra d’aquest principi. Aquest objectiu també necessita d’una societat civil organitzada, activa i crítica que té la voluntat d’exercir de titular del servei i d’involucrar-se en la vida del seu poble.
  3. Garantia de qualitat del servei, de manera que no es perdi de vista que l’objectiu de la gestió ha de ser prestar el servei en qualitat i forma. Per fer-ho, és imprescindible que la dotació pressupostaria del servei sigui l’adequada per desenvolupar-lo. És evident que un servei remunicipalitzat pot no complir la garantia de qualitat del servei si - per fer-se trampes al solitari - no se’l dota amb el pressupost necessari.

Tots aquests punts adquireixen una especial rellevància parlant del servei de jardineria de Molins de Rei. Les persones que hi han treballat fins ara sota el paraigua de l’empresa privada que el gestionava han viscut una època convulsa en els darrers anys, amb missatges inquietants i un futur laboral incert. És important que copsin des de l’inici la millora en la qualitat de les seves condicions laborals.

En segon lloc, és imprescindible que l'empresa municipal resolgui de manera adequada la participació dels veïns i veïnes (a títol individual o col·lectiu al marge dels partits polítics presents a la sala de plens) per tal de certificar també que el canvi de model garanteix la democràcia i transparència de la gestió i que els veïns puguin sentir que han deixat de ser usuaris i han passat a ser titulars d'un servei.

I per últim, i no menys rellevant, és imprescindible que es doti pressupostàriament el servei de jardineria dels recursos necessaris perquè es puguin comprar flors i plantes, tenir maquinària adequada als temps que corren i garantir que s'usa tan poca aigua com sigui possible per fer el manteniment. Aquest darrer punt, que segurament és el més obvi de tots tres, no es complia amb els darrers pressupostos del servei amb gestió privada. Repetir l'error, seria en aquest cas, molt més greu encara.

Tenim per davant un gran repte, i estem en un escenari desitjat pel qual hem treballat molts anys. L’oportunitat que ens brinda la nova gestió dels serveis municipals de Molivers  ens implica i crida a  tots i totes, sense oblidar l’horitzó de la incorporació total a la plantilla del’ajuntament quan la legalitat per fi canviï i ho faciliti.

Llarga vida democràtica i transparent a l'empresa municipal i als serveis municipals de prestació directa que garanteixen la feina i la prestació de qualitat i que posen els veïns i veïnes al centre de la seva gestió. Des de l'assemblea local de la CUP Molins celebrem que el procés que vam engegar el 2018 doni el seu primer fruit i continuarem empenyent perquè es produeixin moltes més municipalitzacions.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix