El Sainet de l’aeroport

Imprimeix

Miquel Rosselló

Portaveu municipal d’ERC a Gavà

La setmana passada, la ministra de transport del govern espanyol, Raquel Sánchez, va anunciar la suspensió de l’ampliació de l’aeroport del Prat, tot acusant el Govern de trencar el pacte del 2 d’agost, per manca de confiança mútua, per falta d’un gran suport institucional, per canvi de criteri i per falta de maduresa. En definitiva, tot culpa de la Generalitat.

Per començar cal que quedi clar que, respecte a l’aeroport, ERC no ha canviat de criteri mai:

1.- A les darreres eleccions, ERC s’hi va presentar amb un programa electoral (que podeu consultar aquí (https://esquerra.us13.list-manage.com/track/click?u=af1052862f59f22ee29595594&id=f4a88735ff&e=9ff18aaeee) ) o s’hi diu textualment: “Preservar els espais naturals que envolten l’aeroport i aplicar totes les millores tecnològiques necessàries per augmentar aquests vols sense necessitat d’ampliació”.

2. - Arrel del pacte sorgit de la reunió entre la ministra Sánchez i el Vicepresident Puigneró del 2 d’agost, el President Aragonès va dir que calia esperar els detalls concrets de la inversió però que en tot moment s’havien de complir estrictament les normatives ambientals europees sobre la protecció dels espais naturals i la biodiversitat.

3.- Quan finalment s’ha fet públic el projecte d’AENA i veient que afecta de ple l’espai protegir de la Ricarda, ERC ha mantingut el criteri i ha dit que així no.

També cal esmentar que el pacte trencat diuen que va ser verbal, no hi ha cap acord escrit. Això és poc seriós. No pel fet que els acords verbals no s’hagin de complir igual que els escrits; és que un acord institucional sí o sí ha de poder ser conegut per la ciutadania per tal que aquesta el pugui valorar. Les cacicades de despatx haurien de pertànyer al passat. Clar que prendre acta del que es diu a les reunions té el perill que quedin per a la posteritat de la història de l’aviació perles com que “el soroll dels avions és el mateix que un raspall de dents elèctric” però la transparència és un valor a defensar.

Ara bé, des d’ERC-Gavà considerem que el més lamentable de tot és l’intent d’enganyar la població fent passar una ampliació de l’aeroport que destrossaria l’entorn natural i espai protegit com a una ampliació sostenible i que es podria parlar d’un aeroport verd (!!??). A més, tot amanit amb el xantatge i l’insult constant envers aquells que, legítimament, expressaven dubtes molt raonables sobre si l’aeroport cal que s’ampliï o com s’hauria de fer.

I per més inri, la proposta d’AENA contempla l’ampliació de la 3a pista destrossant la Ricarda, és a dir, incomplint completament la normativa mediambiental europea ja que la Ricarda està dins de la xarxa Natura 2000 per ser un espai amb una biodiversitat única (com podeu veure aquí (https://esquerra.us13.list-manage.com/track/click?u=af1052862f59f22ee29595594&id=bea34a0c5e&e=9ff18aaeee) ). I a sobre tenen la barra i la cara de ciment armat de dir que ho compensaran amb altres terrenys quan això de compensar ja ho havien incomplert en l’anterior ampliació i la UE ja ha advertit les administracions sobre aquest tema (com podeu veure aquí (https://esquerra.us13.list-manage.com/track/click?u=af1052862f59f22ee29595594&id=119295829a&e=9ff18aaeee).

Es parla de manca de suport institucional, referint-se als partits que governen la generalitat, però la ministra oblida que aquest projecte també el rebutja Unidas Podemos, el soci de govern de l’estat. També cal remarcar que, en el darrer Ple, tots els partits, excepte el PSC, van expressar els seus dubtes (cadascun amb els seus matisos) respecte a l’ampliació de l’aeroport, especialment pel que fa a l’impacte mediambiental.

Des d’ERC-Gavà creiem que el gran problema de com s’està fent l’aeroport és que respon a maneres de fer i criteris ja obsolets. No es pot seguir fent cacicades al segle XXI, cal tenir en compte la veu del territori. No es pot seguir presentant la dicotomia falsa entre o inversió o protecció del territori. L’emergència climàtica exigeix, sí o sí, que tota inversió, tota infraestructura, s’ha de fer protegint l’entorn, no malgrat l’entorn.

Finalment, des d’ERC-Gavà diem: si mantenir els criteris defensats durant una campanya electoral és immadur; si considerar que complir les lleis mediambientals és immadur; si defensar l’entorn natural és immadur; si considerar que en el món actual el progrés no es pot dir així si no es té en compte el medi ambient;... si tot això és ser immadur, ja ens podeu dir immadurs. Ho considerarem un elogi.

Per acabar, volem fer esment que la manifestació convocada des de la societat civil per expressar el rebuig a una ampliació de l’aeroport que comporta la destrucció d’un entorn natural únic es manté, i ERC-Gavà, com no podia ser d’altra manera, s’adhereix a aquesta convocatòria.