Mirades inclusives en l’espai col·lectiu

Roser Alemany Lajunta

Estudiant del Grau d'Educació Social de la UOC

Fa dies que camino per Castelldefels, el lloc on resideixo, cercant, observant espais inclusius, entorns on tothom pugui desenvolupar les capacitats que ens defineixen humanament. Parlo de capacitats perquè la vida ens capacita per experimentar els límits interns i externs, per construir-nos amb ells i transcendir-los, fent de nosaltres persones, físicament, mentalment i emocionalment úniques. El problema apareix quan els espais col·lectius (els de relació, els de lleure, els d’esport, els de treball) esdevenen homogeneïtzadors des de la mirada hegemònica, la de “l’estadística de la normalitat”.

Quan i per què deixa de ser “normal” caminar per la sorra, gronxar-se al gronxador del parc del barri, o escoltar els crits d’advertència d’un vianant mentre una ciclista intrèpida ocupa la vorera a gran velocitat, depèn de l’experiència diversa, i de la mirada sobre el fenomen social concret. Aquesta mirada, sovint individual i identificada, és part de la cultura comunitària que educa en exclusió o en diversitat. Això depèn de totes les persones que configuren una comunitat, principalment de les que històricament transiten pels governs municipals, decidint i creant espais de vida o d’exclusió.

La diversitat funcional que conviu en l’espai col·lectiu, forma part de la vida de totes les persones –en algun moment experimentem o experimentarem l’amplificació social del propi límit. Fer-nos conscients d’aquest fet, implica preveure-la, integrar-la i acollir-la en les nostres ments creatives, les que pensen els espais i construeixen les relacions de totes. Vetllar per la realització i el desenvolupament del potencial de les persones és una oportunitat diària que sorgeix del reconeixement de la diferència com a valor humà que ens enriqueix. D’aquí la importància d’unes polítiques socials d’alta sensibilitat vers l’experiència en diversitat funcional, que dissenyin entorns socials verdaderament inclusius: platges on poder rodar assegudes fins a la mar, gronxadors i parcs adaptats a tots els cossos, i voreres segures per a cada ús i transport.

El litoral, en concret el tros del Baix Llobregat, ofereix un extens horitzó on projectar imaginaris. Invitem-nos a la pràctica conscient d’imaginar-nos felices enmig d’aquest entorn privilegiat.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix