“Treball digne, sostenibilitat i igualtat”

Josep M. Romero

Secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Estem vivint un moment excepcional. Temps convulsos, canvis vertiginosos, dificultats extraordinàries i un eixamplament creixent i preocupant de la desigualtat social. La pandèmia ha fet cristal·litzar una crisi d’una profunditat i intensitat de conseqüències dramàtiques, que no ens permet ser gens optimistes sobre la possibilitat d’una sortida indemne per a la majoria social. Hem tornat a veure novament les febleses estructurals d’un mercat de treball marcat per un atur disparat, el juvenil en rècords europeus, precarietat, pobresa laboral, parcialitat no desitjada, baixos salaris o una divisió sexual del treball que desvaloritza les tasques de cures, exponent màxim de la desigualtat de gènere. I tot plegat, si ja era prou greu, ha empitjorat de forma substancial amb un nombre significatiu d’empreses i llocs de treball que no es recuperaran d’aquesta catàstrofe.

Les desigualtats continuen sent un factor decisiu erosionador de la cohesió social i la democràcia. El conflicte capital-treball continua vigent i malgrat que alguns avançaven la fi del treball, aquest continua sent el vehicle de vertebració social i d’autorealització personal més rellevant. El sindicalisme confederal i de classe continuem exigint la derogació de la reforma laboral, que va desequilibrar les nostres relacions laborals, va castigar i empobrir de forma severa les nostres vides.

Estem davant un canvi de paradigma provocat per la digitalització, els avenços tecnològics, la IA, el model de plataforma digital, la lluita contra el canvi climàtic o la feminització del mercat laboral. Enfrontem un atur creixent i un marc laboral que incrementa el nivell d’autoocupació, disponibilitat empresarial sobre flexibilitat acordada, precarietat a la contractació, rotació, “nomadisme laboral” amb canvis continus d’empresa, impersonalitat, complexitat i fragmentació d’empreses.

El 12 de novembre les CCOO del Baix Llobregat Alt Penedès, Anoia i Garraf vam convocar el nostre 3r congrés amb el lema: #ConstruïmFutur: Treball Digne, Sostenibilitat i Igualtat. Pretenem obrir un debat interpel·lant a la gent treballadora i al conjunt de la ciutadania, sobre alguns dels temes que considerem prioritaris. Orientar la nostra acció sindical cap als sectors més perifèrics i vulnerables del món del treball, aquells que pateixen en primera persona la lluita contra la precarietat, la pobresa laboral i l’exclusió. Reforçar la idea de democràcia econòmica, incrementar la participació del factor treball en la presa de decisions estratègiques a l'empresa i redistribució dels beneficis. Influir i participar en els governs dels grans reptes del moment - demogràfics, socials, tecnològics i ecològics -  teixint aliances. La dificultat d’articular els interessos, anhels i preocupacions d’una classe treballadora cada cop més diversa i complexa. Trobar noves formes d’organització, de relació i representació social més enllà del lloc de treball i garantir la protecció de la vida de les persones, entesa com una extensió de tota la complexitat que es dóna al treball i a la vida. Ens exigim també avançar en la feminització del sindicat. Empènyer aquesta onada violeta per conquerir una societat i un món del treball igualitari, lliure de bretxes salarials i violències masclistes. Volem fer visible i valorar el paper, la presència activa i el lideratge de les dones a l’organització - que ja són el 38% - promovent canvis, desplaçant obstacles i irradiant polítiques transversals per fer-ho possible. 

Reforçar el diàleg social i arribar a acords de mirada llarga que transformin la nostra comarca, teixit productiu i  empreses també ha de ser una eina fonamental d’intervenció del sindicat al territori. Bona part dels pactes i acords de caràcter comarcal i local que hem signat els últims mesos van en la direcció de protegir teixit productiu, preservar llocs de treball, incrementar la protecció social i construir un nou model productiu sostenible i circular. Tocarà desenvolupar, fer realitat i avaluar algunes de les idees, projectes i propostes. Alinear les polítiques econòmiques d’ocupació per reduir les altes taxes d’atur, posant el focus en dones, joves, aturats de llarga durada en la creació d’ocupació de qualitat, ben remunerada, segura i amb drets. En definitiva, arrelar el diàleg social a les necessitats de les persones, amb treball digne i transicions justes, sense resignar-nos a exigir al conjunt de forces polítiques que cooperin i teixeixin consensos institucionals i que aquesta voluntat es tradueixi en l’aprovació de pressupostos a Catalunya i l’Estat, que des del nostre punt de vista han de ser expansius, incrementin ingressos, augmentin la despesa social, ens protegeixin davant la Covid-19 i desenvolupin inversions estratègiques.

Volem continuar sent un agent decisiu en reforçar els nostres serveis públics i dimensionar el nostre minvat estat del benestar, especialment salut, educació i dependència. Assumir la transició ecològica com a gran oportunitat per generar llocs de treball de qualitat, estables, ben remunerats i amb drets. Una transformació de llarg abast per passar d’una economia extractiva i rendista per una altra d’innovadora, productiva, sostenible i centrada en la millora del benestar de les persones, comunitats i territoris. Diversificar l’economia, apostar per sectors de futur i de valor afegit, amb una base sòlida de polítiques industrials potents. Sense indústria no hi pot haver un futur per la reactivació econòmica viable que ha de significar una millora de les condicions generals de vida. També apostem per una millora del sector terciari, serveis de qualitat i un turisme connectat al patrimoni, a la cultura, a la història i al paisatge. Cal dimensionar una economia de les cures, que ha de ser un gran generador d’ocupació, posant la vida al centre, dignificant les actuals condicions de treball massa devaluades i precàries. Aprofitar i desenvolupar millor les energies renovables, nous models de formació professional i aprenentatge al llarg de la vida en un món del treball en canvi permanent. Impulsar la mobilitat sostenible, els plans de desplaçament d’empreses, millorar els accessos als polígons d’activitat econòmica, promoure l’accés de transport públic - com ha fet la plataforma “Volem el Trambaix al Pla” – i la seva governança compartida. La nostra també és una exigència d’inversions i infraestructures compromeses amb un desenvolupament socioeconòmic i territorial sostenible i inclusiu.

Les CCOO afrontem aquest 3r. Congrés amb la satisfacció de revalidar la condició de primera força sindical al Baix Llobregat amb 2714 delegats i delegades, 480 més respecte a la segona força sindical. Mantenim una afiliació estable que ja supera les 23000 persones afiliades - 38% dones- i una posició financera solvent i estable. Enguany hem atès un bon nombre de conflictes col·lectius laborals a l’empresa i assessorament individual a 2183 persones de forma presencial als nostres locals de Cornellà, Martorell, Gavà i El Prat i 1974 consultes telemàtiques.

El nostre és un lideratge que ve de lluny, que s’arrela en la defensa dels interessos laborals, econòmics i socials de la classe treballadora. Ens organitzem per a la transformació social, pels valors associats al progrés, compromesos amb la regeneració ètica i amb un model de societat crític, reivindicatiu, generador de drets i solidaritat. Incansables, persistents i resilients a favor de la igualtat d’oportunitats, l’equitat, la justícia i la cohesió social. Exemples d’això, són el nou servei d’assessorament social i de suport en la tramitació dels diferents ajuts públics que oferim als nostres locals (Ingrés Mínim Vital, Renda Garantida de Ciutadania, ajuts públics de lloguer, bo social, informes SEPE, inscripció SOC o d’altres consultes) o el suport permanent a la tasca de la Botiga Solidària, que proveeix d’aliments i recursos als sectors socials més febles de la nostra societat. Aquest també és un espai on volem ser i el sindicalisme que representem mai ha de perdre de vista. 

En un moment com l’actual, també pertoca enviar un missatge de certesa, amb les eines de la reivindicació, mobilització, proposta, negociació i acords. Aquest congrés serà una posada a punt, una expressió dels reptes, il·lusions i anhels d’una classe treballadora protagonista d’un Baix Llobregat amb treball digne, sostenibilitat i igualtat.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix