Una victòria del municipalisme republicà

Imprimeix

Montserrat Febrero

Alcaldessa de Corbera de Llobregat

Després de dir-nos reiteradament que era impossible, el govern espanyol ha hagut de cedir i permetre que els nostres pobles i ciutats facin servir els seus recursos per atendre l’emergència social, econòmica i sanitària.

Els ajuntaments dels nostres pobles i ciutats podran fer servir els recursos dels que disposen per atendre les necessitats urgents dels seus veïns i veïnes. Milions i milions d’euros fins ara bloquejats als bancs per les injustes i inhumanes regles de l’austeritat fiscal serviran per afrontar l’impacte de la pandèmia més important del darrer segle. Un fet d’una lògica aclaparadora per als que ens dediquem al servei públic però que ha costat una llarga batalla contra un govern del PSOE i Unides Podem que fa mesos que ens repetia, una i altra vegada, que suspendre els topalls de les regles de despesa era, ras i curt, “impossible”. Aquest dimarts, però, ho han aprovat en Consell de Ministres.

Perquè els lectors es puguin fer una idea de què significa, a la pràctica, la nostra reclamació posem com a exemple Sant Feliu de Llobregat, capital de la comarca del Baix Llobregat, amb una població de 44.860 persones; 790 casos positius per COVID acumulats fins ara; 464 ERTO’s que afecten 3.634 persones, amb el sector del comerç i l’hostaleria com els grans damnificats i una taxa d’atur que ha pujat un 2,5% des de l’inici d’any, arribant al 10,5%. L’Ajuntament, governat per Esquerra Republicana i els Comuns, ha calculat que tindrà una reducció d’ingressos de vora 2 milions d’euros. Al mateix temps ha elaborat i aprovat un Pacte de Ciutat amb un seguit de mesures urgents a aplicar en l’àmbit social i de reactivació del comerç, entre d’altres. El Pla té un finançament quantificat en 3,5 milions d’euros. Aquest Ajuntament té uns estalvis immobilitzats de 4 milions d’euros. Permetent l’ús d’aquests romanents es podria fer front als compromisos del Pacte de Ciutat sense posar en risc el pressupost per aquest 2020 i, en conseqüència, els de tot el mandat fins al 2023. Es podria ajudar els sectors més necessitats sense haver de renunciar a cap altre projecte.

Durant anys, les regles imposades pel ministre d’Hisenda del govern del PP, Cristóbal Montoro, ens han impedit impulsar projectes imprescindibles per al territori, bloquejant els estalvis de tots i totes. I quan ha estat més necessari que mai, quan les botigues dels nostres barris tanquen, els nostres conciutadans pateixen els estralls dels ERTOs, la manca d’oportunitats i l’emergència dels contagis, el govern espanyol ens plantejava com a única opció transferir-los aquests fons acumulats, i si de cas ja ens els anirien retornant a terminis. Un xantatge inacceptable, més encara quan la mateixa Unió Europea va recomanar a l’abril, fa ja gairebé sis mesos, que s’eliminessin els topalls de despesa per atendre l’emergència.

El republicanisme català ens vam plantar, i vam anunciar que ni els ajuntaments ni les diputacions republicanes del país cedirien els diners dels nostres veïns i veïnes a l’Estat. Hem lliurat la batalla política als municipis, hem impulsat nombroses iniciatives al Congrés i al Senat, i vam posar-ho reiteradament sobre la taula durant els debats de l’estat d’alarma. Sempre amb la mateixa resposta. Fins i tot quan vam haver de tombar el decret – xantatge del govern espanyol, ens van dir que “no hi hauria una segona oportunitat”. Trilerisme polític de baixa estofa.  I el que ens deien que era impossible, el municipalisme republicà ho ha fet possible. 

Evidentment no n’hi ha prou. Exigim que el fons Covid de 5.000 milions d’euros arribi als municipis que ho necessiten. Demanem també que es garanteixi la participació dels ajuntaments en els fons europeus de reconstrucció. I si ens creiem que la democràcia va de baix a dalt, és imperatiu respectar l’autonomia municipal en l’ús d’aquests recursos.

Amb tot, seguirem insistint en la necessitat de revertir el marc d’austeritat aixecat pel Partit Popular. Tampoc no confiem en un partit socialista que va contribuir a posar les bases de les lleis austericides de Montoro reformant l’article 135 de la Constitució amb “agosticitat i traïdoria” per prioritzar el pagament del deute abans que l’atenció a les nostres escoles i hospitals. Però s pera construirta i , justa, solid la nostra gent, sempre, fins a la victores escoles i hospitals. Si confiem, perrmant l'e cataí tenim tota la confiança en la força del municipalisme republicà, que seguirem posant al servei de la nostra gent, sempre, per a construir els fonaments d’una la república catalana que la volem lliure, justa i solidària.

 

L’article d’opinió també ha estat realitzat i signat pel senador Bernat Picornell