Futbol base, competició o formació

Imprimeix

Adrià Companys

Expresident del Sant Esteve Sesrovires FC

Primer de tot voldria presentar-me, sóc membre d’un club de futbol des de fa gairebé 20 anys. Actualment secretari i he estat 8 anys president d’aquest mateix club. Membre de la Plataforma Proseleccions esportives Catalanes des dels seus orígens, he estat Regidor d’Esports a l’ajuntament del meu poble, redactor i fotògraf d’un setmanari de bàsquet, col·laborador en diverses emissores de ràdio en programes d’esports conduint les seccions de futbol sala i bàsquet i amant de l’esport en general, havent estat federats en esports tan diversos com el futbol, l’esquaix, el pàdel o els dards.

Un cop he dit tot aquest rotllo i després d’escoltar les declaracions del vicepresident esportiu de l’FCF, sr. Jordi Bonet, i un cop fet públic el comunicat de la pròpia FCF en la que han decidit declarar les competicions de Futbol Base com a nul·les però intentant “camuflar” la paraula per a evitar possibles denúncies econòmiques exigint el retorn de totes les despeses recaptades en matèria de competició (inscripció club, fitxes, portal del federat, arbitratges, etc…). Sorprèn que de forma orquestrada s’utilitza com excusa el terme “el futbol base és formació i la competició comença a l’amateur” . Quan jo mateix des de la directiva d’un club petit, d’un poble petit, porto anys denunciant que això no és així i la pròpia FCF participa i no evita que l’etapa formativa que segons ells és l’etapa de futbol base es compleixi. I m’explicaré per què:

1r.- Des fa uns anys s’organitzen competicions de categories d’iniciació a l’esport, quan aquests nens haurien d’estar fent activitats psicomotrius i descobrint el seu propi cos a través del joc, la FCF té competicions en categoria “Debutant” i “Prebenjamí”. Competicions amb resultats i fins i tot publica taula de golejadors.

2n.- La FCF permet i no ha atès mai a les nostres demandes, que s’ha de regular la continuada “captura” de jugadors de primerenca edat que els clubs amb supra estructura imprimeixen any rera any. Jugadors prebenjamins, per exemple, són perseguits amb contínues trucades als pares des del mes de febrer per acabar la temporada següent entrenant tres dies a la setmana i jugant els partits a poblacions que es troben a 30’ minuts de casa seva. On és la defensa del menor i el caràcter formatiu?.

3r.- Un altra demanda és canviar el sistema de competició a les categories més baixes. No es pot permetre les macrogolejades que es produeixen al llarg de la temporada. No és bo ni guanya per 20 gols de diferència ni perdre. Cal canviar el sistema i aprendre d’altres esports. Cal dividir les temporades en dues fases perquè com a mínim les segones fases siguin més equilibrades. Per exemple, el cadet B del club en el qual forma part de la junta directiva, en aturar la competició marxava líder amb 143 gols a favor en 16 partits. Parlem de futbol 11, categoria cadet. 9 gols de mitjana, amb el resultat rècord de 23 gols a 0 en un partit.

4rt.- Cal adoptar mesures per a evitar situacions de greuge als menors. Aturar els marcadors dels camps de futbol quan la diferència és superior a x gols, el resultat final mai hauria de ser superior a cinc gols. Tornem a la mateixa situació anterior. Cal aprendre d’altres esports que ja ho fan.

5è.- Prou publicar llistes de golejadors. Quin caràcter formatiu té fer pública aquesta suposada classificació?. En el partit del 23 a 0 al que feia referència, un jugador va fer 9 gols. Només serveix perquè els macro clubs pressionin els pares per a emportar-se el seu fill on el convertiran en una figura del futbol. Aquest és el missatge que els venen.

6è.- Regular i controlar el tràfic de jugadors. Tothom sap que tenim clubs que fan signar als pares de molts menors contractes de permanència i fins i tot, tenen representants. I no estic parlant de clubs professionals.

En definitiva, la decisió adoptada per l’FCF és del tot antiestatutaria. Tal com recullen els estatuts de l’FCF, el Pla de Competició ha de ser aprovat en Assemblea General de clubs i afiliats. I si el desig de l’FCF és fer del futbol base una etapa formativa, haurien de començar per creure que això és així, utilitzar-lo ara només perjudica els clubs petits que de tant en tant intentem treure el cap i aconseguim col·locar algun equip.

Tan sols convido que analitzin per exemple la Primera Divisió Juvenil, els darrers classificats dels grups 7 i 8 després de 17 partits tancaven la classificació amb zero punts. Amb la decisió que pretenen adoptar seguiran a Primera Divisió, mentre que clubs de Segona portaven 51 punts de 51 possibles i seguiran a Segona, quan tenien fins i tot la possibilitat d’aplicar com a final de competició el final de la primera volta. I si volien fer-ho bé, haurien d’haver-hi ascensos reals, modificant l’actual estructura, perquè si estem en etapa formativa podríem trencar el divisme de les Divisions d’Honor i fer competicions més rectangulars.