President Torra, posi’s al capdavant

Imprimeix

Alcaldes i alcaldesses del PSC del Baix Llobregat

Molt Honorable President,

Som un grup d’alcaldes i alcaldesses que, en aquests moments, des de la màxima lleialtat i sense ànim de fer retrets, volem pensar en el present i el futur més immediat de la salut de la nostra ciutadania i brindar la nostra col·laboració.

El nostre sistema sanitari públic hospitalari es troba del tot desbordat per la Covid-19. Les residències de gent gran estan desateses i amb necessitats urgents i immediates. Parlem de manca de material, de manca d’equips d’atenció residencial i de manca d’interlocució amb el departament competent.

Fa dies que els alcaldes i alcaldesses venim oferint al Cat Salut hotels per tal que puguin ser espai de transició per a pacients que surten de l’hospital, continuen malalts però en un estat més lleu i que no poden retornar a casa seva.

També els i les professionals de la salut fa més de 15 dies que demanen hotels a prop dels hospitals per descansar després de les llargues jornades laborals.

Així mateix, coneixedors dels nostres municipis que ofereixen bones infraestructures, des de fa dies reclamem la instal·lació d’hospitals de campanya equipats amb llits per a aquells pacients malalts que no poden estar a casa seva.

Hi ha persones grans que estan morint a les nostres residències amb greu patiment. Estem arribant al punt d’haver d’atenuar la psimptomatologia a aquestes persones per evitar el seu patiment, atès que no es poden traslladar als serveis d’urgències i el sistema sanitari no respon.

Veiem amb preocupació com les direccions dels hospitals estan prenent decisions, de vegades sense el suport de la Generalitat i sense la coordinació ràpida i eficaç. De fet, després de 15 dies es comença a posar en marxa algun hotel al servei de pacients d’hospitals i de professionals de la sanitat, quan això, des d’un ànim constructiu, pensem que s’hagués hagut de fer fa dues setmanes.

La infraestructura de l’administració local no s’està aprofitant. La Generalitat no està fent cap xarxa amb els ajuntaments, que tenim la màxima experiència en atendre des de la proximitat a la ciutadania. I ho diem perquè les reunions de coordinació que s’han produït recentment s’han convocat a instància del món local.

En canvi, després de tot el treball que estem fent i de l’ajuda que volem prestar, hem rebut una carta de la Direcció General de Protecció Civil que ens recorda que no és funció dels municipis la determinació de les necessitats de desplegar hospitals de campanya o d’altres recursos similars.

President, heu de ser conscient que la ciutadania de tots els pobles i ciutats de Catalunya està vivint una situació d’angoixa i de malaltia real que s’emporta vides en absència dels familiars més íntims.

Els propers dies, l’univers de malalts i les necessitats de llits seran molt més grans. I això ens obliga a donar el 100% de nosaltres mateixos. No podem continuar com aquests darrers dies, amb actitud dubtosa i poc eficaç. Per això, President, li proposem que, de manera definitiva, es posi al capdavant de la situació a Catalunya. Utilitzi tots els recursos, també els dels ajuntaments; constitueixi un Comitè d’Emergències sense partidisme polític disposat a treballar dia i nit, per oferir solucions als milers de veus que clamen auxili a Catalunya i que actualment no reben l’atenció que es mereixen.

Els alcaldes i les alcaldesses, així com milers de persones i d’empreses solidàries estem al seu costat per a aquesta tasca. Necessitem, ara més que mai, que les decisions siguin encertades, es prenguin amb urgència, que el President de la Generalitat estigui al capdavant del Govern i del país, i que això es noti. Els catalans i les catalanes ho estan esperant.

Atentament,

José Ignacio Aparicio, alcalde de Cervelló

Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat

Enric Carbonell, alcalde de Sant Esteve de Sesrovires

Miguel Comino, alcalde de Sant Vicenç dels Horts

Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues de Llobregat

Enric Llorca, alcalde de Sant Andreu de la Barca

Eva Martínez, alcaldessa de Vallirana

Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat

Jesús Naharro, alcalde d’Abrera

Xavier Paz, alcalde de Molins de Rei

Josep Perpinyà, alcalde de Sant Just Desvern

Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí

Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera

Carles Ruiz, alcalde de Viladecans

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà