Glòria? Se’n diu canvi climàtic

Imprimeix

Candela López

Portaveu Grup Municipal Movem Castelldefels

Castelldefels està construïda sobre el que eren aiguamolls. A l'avinguda Màlaga sempre hi ha hagut un senyal que alerta els cotxes del perill de circular quan hi ha aigua acumulada. I és que Castelldefels té forma de banyera i s'inunda amb facilitat. Des de fa molts anys, s'han fet inversions en clavegueram i infraestructures per canalitzar l'aigua, però està clar que les inversions pendents de la Generalitat són més necessàries que mai. Sobretot, tenint en compte que amb el canvi climàtic aquests episodis seran cada cop més freqüents.

La platja ha patit especialment els sotracs del temporal. Per això reconforta veure com la ciutadania s'ha organitzat per netejar-la, donant exemple un cop més. D'altra banda, hem vist que l'Olla del Rei ha funcionat per contenir l'aigua dels barris propers, però ha viscut un episodi de contaminació per aigües residuals que ens obliga a exigir un cop més les inversions necessàries per garantir el seu bon estat.

A banda de vetllar per la protecció de l'Olla del Rei, hi ha tota una sèrie d'actuacions que des de les ciutats podem impulsar per fer front al canvi climàtic. Per exemple, amb l'objectiu de millorar la recollida selectiva, hem renovat els contenidors organitzant-los en illes ecològiques, hem implantat les minideixalleries i hem impulsat la recollida porta a porta comercial. També hem fet una aposta per la reducció de les emissions de CO2, amb iniciatives com les línies d'autobús exprés o la futura transformació de l'Avinguda Constitució, que comptarà amb un nou carril bus i un altre per a bicicletes.

La reducció de la despesa energètica és una altra de les potes d'aquesta lluita. Per tal d'aconseguir-ho, hem iniciat el canvi de tot l'enllumenat de la ciutat per LEDs i estem consolidant l'Oficina d'Eficiència Energètica, que assessora les famílies perquè no gastin en la seva factura del llum més del que necessiten.

La lluita contra el canvi climàtic és un repte col·lectiu i una de les polítiques més participatives que existeixen. Només si anem tots a una, ciutadania i institucions, aconseguirem donar-li la volta a la situació. Encara hi som a temps!