Contra el tancament de Gallina Blanca

Josep M. Romero

Secretari general CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

romero ccoo

El 1955 es va construir la planta productiva de Gallina Blanca a Sant Joan Despí, com una moderna factoria amb dimensions i capacitat per superar els mètodes artesanals i els orígens d’organització familiar. Es tracta d’una empresa per on han passat moltes persones treballadores de diferents generacions de Sant Joan Despí, té un indubtable component simbòlic i un important vincle afectiu amb la ciutat. També és exemple d’acord i concertació sindicat-empresa que ha permès la seva transformació i modernització a les últimes dècades, que han permès que el projecte continuï sent viable i reporti beneficis sostinguts els últims anys.

El passat mes de novembre l’empresa va comunicar la decisió imminent de tancar la factoria, situant com a única alternativa el trasllat de la plantilla i les seves famílies a Vallobar (Osca).

Després de diferents reunions i preses de contacte, no satisfactòries, continuem insistim en què Agroalimen ha de mantenir l’ocupació i els llocs de treball actuals. Exigim un compromís explícit en construir una sortida social on ningú quedi fora i exclòs. Les diferents opcions que contemplem són: el manteniment del projecte industrial i empresarial a Sant Joan Despí, recol·locacions a d’altres empreses del grup properes geogràficament amb garantia de les actuals condicions laborals, ajuts a transitar a situacions de jubilació, disseny d’accions i programes formatius que ajudin a millorar modificar la situació en què es trobin famílies i/o persones individuals per cercar alternatives laborals o sortides voluntàries, entre d’altres.

Una de les reflexions a futur és plantejar a les nostres ciutats i viles, és la necessitat  de fer polítiques actives i compromeses perquè no es pugui deslocalitzar activitat econòmica protegint i ampliant el sól dedicat a l’activitat industrial i empresarial. La indústria ha de ser la base del desenvolupament econòmic i del nostre model productiu de futur, basat en treball digne i llocs de treball amb més qualificació, més estables, amb garanties de qualitat i ben remunerats.

L’Ajuntament de Sant Joan Despí, també forma part de la solució d’aquest conflicte. Després d’una clara connivència en la comunicació del tancament de la factoria i entrar en el joc de les pretensions de l’empresa de vincular la seva decisió a un projecte de requalificació urbanística, s’ha de comprometre de forma activa i explícita.

CCOO ens hi oposem a un projecte d’ordenació de l’espai urbà que generarà unes importants plusvàlues que aniran a mans privades, posa en perill llocs de treball, el futur d’una planta rendible que dóna feina a 70 famílies i sobretot, no posa al centre la garantia dels llocs de treball actuals i no està orientada al servei d’un desenvolupament econòmic i social inclusiu i sostenible afavoridor de la igualtat d’oportunitats a la ciutat. En cas de tirar endavant, exigirem que aquesta transformació sigui rigorosament analitzada i fiscalitzada pels diferents poders públics que tenen competència en la matèria, es faci amb transparència, informació a la ciutadania i posi al centre l’interès general i les necessitats socials de la ciutat.

Des de la convicció que la lluita dels treballadors i les treballadores de Gallina Blanca és justa, aquest conflicte ha de trencar la lògica perversa de privatitzar els beneficis d’una operació urbanística més que dubtosa i socialitzar les pèrdues en termes d’externalitzar costos als treballadors i treballadores.

CCOO farem propostes, denunciarem, ens mobilitzarem i negociarem per arribar a acords que garanteixin la cohesió social, tot insistint en la preservació dels llocs de treball i projectes industrials viables i de futur com a base per a un desenvolupament econòmic i social harmònic i inclusiu a Sant Joan Despí i al Baix Llobregat.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix