Exercitar la democràcia

Imprimeix

Ascensión Ratia

Alcaldessa de Pallejà

 


Si escriviu a Google les paraules “PP participación ciudadana” el motor de recerca a Internet us oferirà uns 210.000 resultats trobats. I no us penseu pas que tots són crítiques a l’escassa inversió d’esforços que s’han fet a nivell estatal en aquest àmbit en els darrers anys. Trobem, sense abandonar la primera pàgina, titulars com “El PP creará una Comisión Especial de Participación Ciudadana para seguir avanzando en transparencia”, “El PP propone la participación ciudadana en Vivienda” o “El PP crea una plataforma online de participación ciudadana”. Si escrivim “Convergència participació ciutadana” ens trobem amb 41.200 resultats. No és tampoc una xifra menyspreable. I bona part d’ells també amb propostes convergents per promoure la presència de la ciutadania a les institucions. 

Com és doncs que després de tot el que s’ha escrit, parlat, explicat i proposat en els darrers anys per part dels partits que han tingut la responsabilitat dels governs espanyol i català moltes persones tinguem la sensació de que no han fet res en aquest sentit? 

Els moviments socials sorgits a partir de l’esclat de la crisi econòmica han evidenciat que existeix una desconnexió en molts àmbits entre l’administració i el que li reclama la població. Com ens demostra una senzilla recerca a Internet, molts són els que s’han omplert la boca amb propostes. Però la realitat, que és tossuda i no entén de discursos, ens demostra que la major part d’aquestes propostes han quedat en paper mullat. 

Un dels principals reptes que hem assumit en aquesta legislatura des de l’Ajuntament de Pallejà és incorporar a la ciutadania al govern municipal de manera efectiva. Entenem que aquesta és una de les primeres exigències que ens ha fet arribat a través de les urnes la població pallejanenca. Entendre que la democràcia es limita a donar la confiança del govern a un grup de persones durant quatre anys és limitar el concepte, especialment, quan estem parlant des de l’àmbit municipal. 

Els ajuntaments tenim la sort de disposar d’un espai d’actuació limitat i abastable i podem aprofitar-ho per fer política carrer a carrer. Així ho hem entès des de Pallejà i així ho estem aplicant a través dels diferents processos de participació, mitjançant reunions obertes, amb els veïns del barri de La Magina, de la plaça Anselm Clavé, del passeig de les Masies o del carrer Enric Morera per esmentar alguns exemples del que hem pres part els regidors i regidores i jo mateixa. 

Podem afirmar doncs que no només és possible desenvolupar una activitat de govern participatiu obert, sinó que a més és enriquidor i profitós per al conjunt del municipi. Estem orgullosos dels avenços que ja hem fet en satisfer les necessitats i problemes que ens exposen els veïns i les veïnes. I estem orgullosos no únicament per fer-ho des del diàleg i el treball comú, sinó perquè al cap i a la fi tenim el convenciment de que les mesures preses són estrictament les necessàries. 

Aquesta experiència ens ratifica en quelcom que ja suposàvem: la democràcia és un exercici que es pot practicar més sovint que un cop cada quatre anys.