Els valors de l’esport i la lluita continua

Salvador Valls

President del Consell Esportiu del Baix Llobregat

 

 El Baix Llobregat és una comarca amb un pulmó esportiu de nivell de Champions. Un valor que acostumem a relacionar amb la qualitat i excel·lència de la pràctica d'esports de competició com el futbol i els altres esports mediàtics. Exemple d'aquest bon treball són els grans esportistes que han sorgit del nostre bressol, com els germans Pau i Marc Gasol, Joan Carles Navarro, Laia Sanz, Victor Valdés, Beatriz Pascual, Jordi Torras, Maria Vasco, Reyes Estévez, Àngel Edo, Israel Núñez, Dani Solsona, Maria Reyes, Dani Comas, Albert Malo i molts altres més esportistes que han portat el nom dels clubs i municipis del Baix Llobregat al més al reconeixement mundial. Protagonistes que el darrer llibre editat per BCN Content Factory "Qui és qui" explica el periodista Eduard Rodríguez en bon detall i extensió.

Aquest palmarès esportiu del Baix Llobregat esperona a molts ciutadans a iniciar-se, sigui a l'edat que sigui, al fascinant món de la pràctica esportiva. Una moda que, ben realitzada, ens aporta molts valors com l’amistat, esforç, salut, diversió, etc.., en definitiva quelcom més que una forma de viure.

Però al Baix Llobregat hi ha molt més que èxits de Champions, i que cal destacar, reconèixer i ajudar: Els directius dels clubs esportius i els professors dels centres d'ensenyament del Baix. Agents necessaris i imprescindibles per fer possible que l'esport eduqui en valors i sigui un generador de cohesió social i d'hàbits saludables.

Darrere d'aquestes entitats hi ha persones compromeses i dedicades que estan fent possible que el sector públic pugui atendre els moments convulsos que estem vivint els darrers anys enormement complexos. Crisi econòmica, canvis legislatius del sector públic, desconcert en la regulació de la llei de professions, retallades de les subvencions a la promoció esportiva escolar, i una agressiva fiscalització de l'associacionisme esportiu,  han compost un entorn enormement complex per un sector esportiu català.

La complexitat del moment ens ha esperonat a seguir treballant en una comarca acostumada a marcar-se reptes i aconseguir la seva superació en els moments més difícils, amb autocrítica, amb responsabilitat i amb l'ambició suficient per atrevir-se a no recular, iniciant nous projectes innovadors que han sigut pioners i valorats més enllà de les nostres fronteres.

En moments difícils el Baix ha treballat junt i amb una direcció clara, gràcies a la bona comunió i voluntat dels Ajuntaments i del Consell Esportiu del Baix Llobregat. Uns moments difícils que requereixen a les administracions que treballin juntes i coordinades. Un treball que ha facilitat aportar ajuts socials als més necessitats i innovar en models esportius escolars que estan rebent un gran reconeixement fora de les nostres fronteres catalanes.

Des del Consell Esportiu del Baix Llobregat, hem apropat l'Esport per a tothom, obrint línies d’ajut amb 25.000 euros anuals, per tal d’afavorir l’accessibilitat a la pràctica esportiva dels que tenen més dificultats socioeconòmiques, garantint que els infants i joves disposen d'una assegurança esportiva per desenvolupar la pràctica esportiva en condicions escaients i segura.

També hem liderat el moviment social en defensa de l'associacionisme esportiu sense ànim de lucre, envers els atacs en pressió fiscal i laboral que està patint els darrers anys posant en perill la seva continuïtat. Aquest suport s'ha materialitzat en jornades informatives de denúncia i reivindicació al govern català i espanyol; però també s'han realitzat jornades formatives per als gestors de les entitats esportives i tècnics municipals, facilitant informació escaient per a regularitzar el sector esportiu, sense que les juntes directives hagin d’assumir inassolibles responsabilitats.

Hem innovat, elaborant un nou model de competició esportiva basada, prioritàriament, en la formació en valors i no en la tecnificació esportiva.  El nou model s'anomena JUGA VERD PLAY, i ha esdevingut la punta de llança d'una revolució de l'esport català en edat escolar que s'ha atrevit a plantar cara als models competitius tradicionals. Un model que ha tingut el recolzament dels 30 Ajuntaments del Baix Llobregat, demostrant que l'aposta política de la comarca és clara, forta i liderada pel Consell Esportiu.

Per finalitzar hem invertit en tecnologia i participació.  Hem posat en funcionament El PORTAL ESPORTIU BaixEsport.com, és un sistema de webs enllaçades, amb continguts d’interès públic i privat, per tal de donar a conèixer l’esport de competició, l’esport de lleure, l’esport al medi natural i l’esport i la salut de la comarca. Un portal que posa a l’abast de tota la població de manera senzilla i àgil una gran base de dades sobre instal·lacions, rutes a peu i sobre rodes, circuits de fitness i agendes esportives de tots els municipis. Un portal que ha de fer possible la sostenibilitat econòmica i social dels qui en formen part i ha de generar els recursos suficients perquè el micromecenatge sigui un finançador de les ajudes econòmiques dels més necessitats. Un projecte que s'ha iniciat i que durant la propera legislatura ha de créixer i desenvolupar-se.

Des del Consell Esportiu hem treballat per fer una comarca més creativa, compromesa, respectuosa, singular, sostenible i cohesionada i també perquè tots junts puguem albirar un futur més pròsper en un Baix Llobregat que vol exercir, amb el JUGA VERD PLAY,  el lideratge de l'esport escolar en valors. Un Baix Llobregat amb valors de Champions.

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix