Salvador Valls
President del Consell Esportiu del Baix Llobregat
Des del Consell Esportiu del Baix Llobregat sempre hem treballat perquè el nostre compromís d’educar en valors a partir de la pràctica esportiva sigui una realitat. I ara, més d’una dècada després d’impulsar el Juga Verd Play, un sistema de competició a on els valors compten en el resultat final i que des de llavors s’està aplicant als Jocs Escolars de tota la comarca amb el suport de tots els ajuntaments, podem dir que hem assolit el repte de portar la igualtat a un esport tradicionalment masculí com és el futbol.
Les dades així ho demostren, ja que durant els últims 4 anys, les llicències de futbol femení de la comarca han augmentat un 437,84%. El 2020, les llicències de futbol 7 i futbol sala femení arribaven a les 148. Aquest 2024, aquesta xifra augmenta fins a 796. Des del Consell rebem aquest impressionant augment com un triomf a part de la nostra feina perquè el compromís de la nostra entitat és educar en valors a partir de la pràctica esportiva i aconseguir que un esport d’equip com el futbol sigui cada vegada més igualitari és, en part, fruit de la nostra feina diària.
L’any passat, des del Consell Esportiu del Baix Llobregat vam apostar per donar visibilitat al futbol femení oficialitzant el primer campionat de futbol 7 femení de categoria sènior dirigit a dones del Baix Llobregat que practiquen aquest esport en centres educatius, associacions i entitats esportives. Així, sota el lema “Si guanyen les dones, hi guanya tothom”, vam promoure l’estiu passat la I Copa de la Dona. Donat l’èxit de participació, vam decidir impulsar la primera lliga regular de veteranes de futbol 7 de la comarca. Aquestes són només algunes de les nostres accions per aconseguir fer el futbol més accessible al món femení.
Però, aquest triomf, no és només de les entitats, que hem ampliat conscientment les possibilitats perquè les nenes i les dones de totes les edats puguin jugar a futbol, sinó també ho és de la societat, que per primera vegada s’interessa pel món de la competició professional femenina. Els mitjans de comunicació han contribuït a aquest objectiu donant visibilitat als referents que fins ara eren inexistents. El triomf de la selecció espanyola, els rècords d’assistència als partits de futbol professional femení, les noticies, que ja ocupen espais destacats als mitjans, tot ens ha portat al que podríem anomenar una època que és el resultat d’un esforç comú per la igualtat, que , com a resultat, ha impulsat a moltes nenes i dones a descobrir el futbol com una possibilitat que fins ara no contemplaven.
Fa uns dies rebíem la notícia que la selecció danesa masculina de futbol signava un nou conveni per aconseguir la igualtat salarial amb la selecció nacional femenina. Esperem que això només sigui un punt de partida que pugui servir d’exemple a altres seleccions del món. Així, pas a pas, potser, en uns anys, amb l’ajuda i la voluntat d’entitats, esportistes, mitjans de comunicació i societat podem dir que hem arribat a la igualtat en tots els sentits.
Mentrestant, des del Consell, seguirem treballant no només perquè el valor de la igualtat sigui una realitat a l’esport de la nostra comarca, sinó perquè també ho siguin el respecte, la solidaritat o el treball en equip, entre d’altres.