Els padrons d'habitants de Sant Feliu serviran per realitzar un projecte de recerca

Imprimeix

Es tracta d’una iniciativa pionera d'abast internacional que pretén fer que els ordinadors llegeixin les lletres manuscrites.

La seu de l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat tindrà lloc, aquest dijous 16 d’abril a les 19.30 hores, la presentació del projecte "Ordinadors d'avui, xarxes socials del passat. Eines i procediments per a la informatització massiva dels padrons d'habitants de Sant Feliu de 1828-1955", a càrrec de Josep Lladós, director del Centre de Visió per Computador, i Anna Cabrè, del Centre Demogràfic de Catalunya. Es tracta d'un projecte de recerca que pretén fer que els ordinadors llegeixin les lletres manuscrites a partir d'experimentar amb els padrons municipals d'habitants de Sant Feliu. El projecte ha aconseguit l'ajut de RecerCaixa. 

La iniciativa vol contribuir a fer accessibles els arxius a la ciutadania. Per aquest motiu es duran a terme diferents accions de divulgació adreçades al públic en general com ara jornades, portes obertes o activitats adreçades a les escoles. D'altra banda, el projecte persegueix un impacte científic en l'àmbit de les humanitats digitals.  

A través del projecte es vol aconseguir que el patrimoni històric es transformi en actiu amb la finalitat de millorar l'anàlisi dels recursos històrics i la nostra comprensió del passat. Alhora es pretén utilitzar aquests recursos per fonamentar la innovació aprenent dels nostres avantpassats. El projecte té un impacte internacional dins del programa marc Horizon2020 i, en particular, en el repte "Europe in a changing word-Inclusive, innovative and reflective societies".

A la sessió d'aquest dijous també s'explicaran les tasques que podrà fer el voluntariat que vulgui col·laborar en el projecte (fer transcripcions, participar en les jornades de portes obertes, etc.).

Redacció / Foto: Arxiu