La tecnologia, l'innovació, la ciència i la biotecnologia, a debat

Imprimeix

L’exministra, Cristina Garmendia, i el director general d’Oryzon, Carlos Buesa, han participat en un Face to Face en acte organitzat per Cornellà Creació Fòrum.

Al Cornellà Creació Fòrum s’ha parlat avui sobre tecnologia i innovació, sobre ciència i biotecnologia, sobre projectes i empreses. Els ponents han estat Cristina Garmendia, Ministra de Ciència i Innovació en el període 2008-2011 i, en Carlos Buesa, Doctor en Ciències Bioquímiques i director general d’Oryzon, un referent internacional en matèria epigenètica i en biotecnologia. En les seves intervencions han parlat d’emprenedoria en I+D, de com gestionar els fracassos i els èxits en un sector d’altíssim risc posant com a exemple les experiències d’Oryzon i del grup Genetrix.

Ambdós han analitzat l’època en la qual Cristina Garmendia va ser ministra i el pas paral·lel d’Oryzon, de l’èxit a la supervivència, la recerca del finançament internacional en moments de retallades. A més, els convidats han repassat l’actualitat política a Espanya i Europa. Han llençat reflexions sobre com hagués viscut Garmendia les retallades en Genetrix i com els ha viscut Carlos Buesa en Oryzon. Tots dos han analitzat com la innovació definirà el futur econòmic i com competir amb les grans potències com USA o la Xina.

Garmendia va parlar durant la seva intervenció de com va viure el seu retorn al món empresarial després de la seva faceta política, entre altres experiències com per exemple com les visions d’una exministra pot ajudar a un projecte d’innovació, fent al·lusió a la seva col·laboració amb Colòmbia. Per Garmendia “la innovació exigeix capacitat creativa i voluntat d’arriscar. Sense noves idees no hi ha innovació però tampoc sense persones que aportin el seu talent, recursos i temps per a posar-les en pràctica”. Per l’ex ministra és vital aconseguir reformes que incentivin tant l’emprenedoria en nous sectors de futur com en sectors tradicionals, “a més de mesures que permetin expandir els nostres projectes a d’altres mercats: emprendre, evolucionar i expandir, tres lemes per a un projecte de país.”

Buesa també ha transmès les seves inquietuds, com ha viscut l’evolució de la seva empresa des de la seva creació en l’any 2000. Una biofarmacèutica líder internacional en l’àrea de l’Epigenètica amb programes en Fase Clínica per al tractament de càncers hematològics. Ha explicat també com va viure el recent acord amb Roche i quin són els seus reptes més immediats. Pel director general d’Oryzon “la innovació i la tecnologia de frontera són la clau de la nostra futura competitivitat”.

Redacció / Foto: Axiu