Primera immersió del submarí català ICTINEU 3

Imprimeix
La prova sota l’aigua s’han fet a la depuradora de Sant Feliu de Llobregat.

Aquest matí s’han realitzat davant dels mitjans de comunicació la primera prova sota de l’aigua del submarí català ICTINEU 3 a la depuradora de Sant Feliu de Llobregat. La prova ha estat tot un èxit després de la finalització de la seva construcció el passat mes d’octubre i després d'haver passat les proves de taller durant el mes de novembre. Es tracta de la primera aparició sota l’aigua del submarí científic. L’última vegada que es va poder veure va ser en el marc del cinquè congrés de tecnologia marina MARTECH celebrat a Girona del 9 a l'11 d'octubre, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

“Ara toca fer les proves al mar i amb molta profunditat. A parti d’aquí, el submarí tindrà una certificació i podrà treballar a qualsevol lloc del món i, per tant, serà qüestió de treure-li suc al submarí i a començar a fer moltes campanyes científiques per pagar tota aquesta aventura tan cara que està per pagar encara”, explica el pallejanenc Pere Forès director general d’ICTINEU Submarins. Mentre, la directora d’operacions, la també pallejanenca Carme Parareda comenta que volen “donar-li un ús científic i està dirigit a investigadors, a centres oceanogràfics i arqueòlegs”.

Característiques 
El submarí català ICTINEU 3 ha estat dissenyat per assolir profunditats de fins a 1.200 metres, té una capacitat per a tres tripulants (un pilot i dos passatgers) amb una autonomia de 10 hores i converteix Catalunya i l'Estat espanyol en sisena potència mundial en capacitat d'immersió tripulada. L’ICTINEU 3 es traduirà en grans beneficis per a la societat, ja que el país disposarà d'una potent eina d'intervenció i investigació submarina. S’utilitzarà per a tasques d’investigació científica, d’observació del fons marí o per a tasques d’intervenció submarina en casos d’emergències, entre d’altres. Per a la seva construcció han calgut gairebé 10 anys de feina i 2,5 milions d'euros d'inversió. Cal destacar que més de 175.000 euros han estat recaptats a través de campanyes de micromecenatge i de subscripció popular. 
A Catalunya no hi ha instal·lacions específiques prou grans per poder fer aquestes proves amb un submarí tripulat i per això ha estat important la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i d'Aigües de Barcelona, que han facilitat l'ús de les seves instal·lacions per uns dies. Per aquesta raó, a més de la presència del director general d’ICTINEU Submarins, Pere Forès, i de la directora d’operacions, Carme Parareda, les proves van comptar amb la presència de l’Alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José i Buenaventura, la regidora de Promoció Econòmica, Maria Cinta Daudé, el director d'Explotació de Sanejament d'Aigües de Barcelona, Pere Aguiló, així com la cap de planta de la depuradora, Rut Estany.
  
Redacció / Foto: ASFdLL/BI