Dissenyen una aplicació que permet localitzar els mosquits tigre

Imprimeix

Castelldefels (Baix Llobregat) és una de les ciutats que més queixes va recollir per les mossegades del mosquit tigre, tant que l'equip de govern va emprendre fa uns anys una campanya en els carrers per encoratjar la ciutadania a "no donar ales" al temible insecte.

Control

"Com si els veïns tinguéssim la culpa de les plagues", es queixaven llavors alguns residents de Castelldefels, municipi que va arribar a albergar una jornada sobre control de mosquits organitzada per la Diputació de Barcelona, en què el tigre va ostentar tot el protagonisme, anys després de les històriques fumigacions envers els mosquits autòctons.

El mosquit tigre va ser vist per primera vegada a Sant Cugat del Vallès el 2004 i des d'aleshores s'ha estès a molts municipis de Catalunya i, fa poc, al País Valencià, les Balears i Múrcia. Amb aquesta mesura, compartida amb la ciutadania, es pot localitzar el mosquit molt més fàcilment.

Més dispersos

Fonts del projecte del el Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han explicat que aquest estiu, a causa de les baixes temperatures, no hi ha tanta presència de mosquit tigre. Tot i això, l'increment sobtat de temperatures ha fet que comencin a detectar els mosquits en més punts del territori.

L'aplicació, anomenada Tigatrapp, disponible per a telèfons mòbils i tauletes digitals Android, permet que els ciutadans recullin dades cada vegada que veuen un mosquit tigre i les transmetin al centre de recerca.

Mapa

Com que l'aplicació registra la posició, el sistema permet fer un mapa de presència del mosquit tigre aquest estiu i participar en l'estudi de la seva dispersió.

L'aplicació forma part de la campanya "Atrapa el tigre!", un projecte pilot impulsat pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes que compta amb la col·laboració del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter.

El conjunt de la recerca es va crear, al principi, perquè els estudiants de Primària de les escoles de les comarques gironines poguessin participar en el seguiment del mosquit tigre a través del mòbil.

Ara, però, la participació s'ha obert als ciutadans de Catalunya.

Héctor Marín | Foto: Arxiu