Solvay obtindrà a Martorell energia tèrmica amb aigües salines

La iniciativa Solar Pond és una experiència pilot que s’està duent  a terme a la planta que té el grup Solvay a Martorell, on aquesta tècnica innovadora s’assaja des del 2009 amb gran èxit en una bassa amb una superfície de 50 m2 i un volum d’uns 150 m3.

Solar Pond: un gran pas cap a l’ús de les energies renovables a la indústria europea és una bassa d’aigua salada preparada per captar i emmagatzemar l'energia solar i transferir-la com a energia tèrmica.

Els professors del grup de recerca SETRI, del Departament d'Enginyeria Química de la UPC, César Valderrama i José Luis Cortina, conjuntament amb un equip de l’empresa Solvay Ibèrica i de la Universitat RMTI són els encarregats del projecte.

L’experiència parteix de la utilització d’aigua i sal i el sol en fa la resta. “La sal forma capes” explica un dels professors del projecte, José Luis Cortina, “sent la capa inferior la més densa.  Això proporciona que la calor que rep la superfície de la bassa s’acumuli al fons, arribant a duplicar la temperatura” afegeix Cortina.

Temperatura màxima: 60ºC

“L’experiència a la planta de Martorell demostra que l’energia tèrmica produïda a través de la bassa solar redueix quatre vegades el consum de gasoil en una planta industrial”, diu l’investigador. Gràcies a aquest gran estalvi de gasoil, les plantes que utilitzen aquesta tecnologia podrien recuperar la seva inversió en un període de només quatre anys.

La temperatura màxima assolida a la planta pilot és de 60ºC i les estimacions energètiques indiquen que es pot extraure aproximadament d’entre el 10 i el 15% de la radiació solar incident.

“Aquest pilot ha servit per construir una bassa preindustrial de 500 m2 i amb una alçada de 2,2 metres a les instal·lacions de Solvay a Escúzar (Granada) explica l’enginyer de l’empresa Solvay, Carlos Aledjem.

Fonts municipals han informat que les estimacions s'han fet tenint en compte la radiació solar de l'emplaçament i les necessitats energètiques de la planta, que en aquest cas precisa d’aigua calenta a una temperatura de 70ºC.

El professor i investigador de la UPC, José Luis Cortina remarca que “l’interès de Solvay ha sigut determinant en el desenvolupament del projecte ja que costa trobar un soci industrial en el camp de la investigació”.

World You Like

El projecte de la bassa solar l’han presentat al concurs World You Like (El món que vols), i fins ara és el desè projecte més votat dels 269 que s’han presentat al concurs convocat per la Direcció General d’Acció pel Clima de la Comissió Europea. Aladjem assenyala que “la iniciativa de presentar-se al concurs parteix del departament de Comunicació de Solvay i el guanyador es decideix per votació popular”. 

Ha superat la primera ronda del concurs World You Like i es troba ara en la selecció oficial que poden votar-se fins al 17 d’agost al web del concurs.

Un jurat designarà els tres guanyadors d’entre els deu projectes més votats i aquests seran guardonats en el marc de la Cerimònia de lliurament de premis Sustainia, que tindrà lloc el proper mes d’octubre a Copenhaguen (Dinamarca) i que serà presentada per Arnold Schwarzenegger.

Aquest concurs, obert des de començament d’any, “promou  projectes de persones, empreses i institucions públiques i privades que promoguin la reducció de les emissions de carboni als països membres de la Unió Europea (UE)” indica l’enginyer de Solvay.

Solar Pond es desenvolupa en el marc del Campus Energia UPC, reconegut com a Campus d'Execel·lència Internacional pel Ministeri d’Educació i del qual el Grup Solvay forma part com a entitat agregada, a través de l'empresa Solvin Spain.

R. | Foto: Construcció bassa solar d'Escúzar (Granada)

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix