El director de Titanic es fixa en un submarí fet al Baix Llobregat

Imprimeix

“Un cop finalitzada la construcció, podrà descendir fins a 1.200 metres de profunditat, el que el convertirà en el novè submarí més profund del món”, expliquen fonts d’Ictineu Submarins, S.L, una empresa que va començar amb el projecte l’any 2004 amb un equip pluridisciplinar de professionals i empresaris lligats al món del mar i de la tecnologia.

Els responsables del submarí -primer submergible científic tripulat d’Espanya- han presentat al congrés internacional Underwater Intervention 2013, celebrat recentment a Nova Orleans (Estats Units), les seves bateries d'ió-liti-polímer, desenvolupades durant els últims cins anys: “Són les primeres d'aquest tipus en tot el món certificades i tolerants a la pressió”, han subratllat des de l’empresa.

Les bateries, que contenen quatre vegades més d'energia per pes i volum que les normals d'àcid plom, són compactes; funcionen sota l'aigua fins a altes profunditats, i s'han convertit en les primeres a oferir una gran capacitat energètica (més de 10 KW/h) en aquest context.

Les mateixes fonts han informat que la presentació internacional en primícia del submarí construït al polígon El Pla de Sant Feliu de Llobregat “ha tingut un gran èxit entre els assistents experts en tecnologia submarina”.

En concret, l'audiència de Nova Orleans ha elogiat “la quantitat i qualitat de proves” que s'han realitzat per verificar la viabilitat i seguretat de les bateries, l'anàlisi de riscos i el procediment en el seu disseny.

Projecte pioner

Així, la companyia del Baix Llobregat ha estat la primera a nivell mundial en tenir un producte acabat d'aquestes característiques, comercialitzable, fiable, segur i certificat per a submarins tripulats, que també es pot aplicar a altres tipus de vehicles i plataformes submarines.

Durant el congrés internacional celebrat a Nova Orleans, tant les bateries com el propi submarí han aixecat moltes expectatives i interès per part de tots els participants. Algunes empreses i institucions ja s'han interessat pel sistema de bateries desenvolupat per Ictineu Submarins, amb la intenció d’aplicar-lo a altres vehicles.

El submarí també ha rebut elogis tant pel seu disseny com per les seves funcionalitats, prestacions i qualitat en la construcció. De fet, el disseny català ha estat considerat com el submarí “més bonic i elegant” de la fira.

L'equip i l'enginyer en cap del reconegut cineasta canadenc James Cameron (Titanic, Terminator, Avatar, Aliens) s'han interessat molt pel disseny i construcció de l'Ictineu 3. Ha afirmat que “és un projecte excel·lent” i que “a James Cameron li agradaria molt”.

A banda de l'equip de James Cameron, durant el congrés, els impulsors del submarí ICTINEU 3, Carme Parareda i Pere Forès, han tingut l'oportunitat de poder conversar i intercanviar impressions amb Chris Welsh (co-fundador de Virgin Oceanic), entre altres.

Un sector a l'alça En el congrés d'enguany, de referència mundial en tecnologia submarina, s'ha pogut constatar clarament que els submarins tripulats són un sector amb fort creixement.

I és que la participació i número d'assistents en la secció de submarins tripulats s'ha duplicat respecte les anteriors, superant la participació en les altres seccions (vehicles autònoms, submarinistes professionals). Entre operadors i constructors, hi han estat representats més de 57 submarins civils.

Redacció | Foto: Arxiu