Citilab obre un concurs d’idees per a emprenedors i emprenedores

Imprimeix

Es dona suport a les propostes innovadores que afavoreixin que les persones grans puguin realitzar tràmits digitals de manera autònoma

Un any més, el laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat, el Citilab, impulsa una nova convocatòria de Compra Pública Innovadora, un procediment per a la selecció de propostes emprenedores que desenvolupin iniciatives i activitats d’innovació social i tecnològicaque donin resposta a un problema o repte social. El repte social que han d’abordar les propostes que es presentin en aquest nou concurs d’idees és ajudar al col·lectiu de gent gran a l’hora de realitzar tràmits digitals de forma autònoma.

CPI 2023

En un món cada vegada més digital on la ciutadania es veu empesa a aprendre a gestionar situacions quotidianes d’allò més comunes (com demanar cita al metge o fer tràmits relacionats amb el banc) a través d’internet, la gent gran és un dels col·lectius que es veu més afectat en aquest procés accelerat de digitalització de la societat.

sample 3

A través del procés de Compra Pública Innovadora, Citilab dona suport a l’emprenedoria social i tecnològica i a noves propostes dirigides a la millora de la societat davant de les necessitats actuals. Així, en el marc del programa LaborLab, es recolza l’exploració, el disseny de solucions, la creació de prototips i el desenvolupament experimental amb la finalitat de demostrar la viabilitat de nous productes i serveis.

El SeniorLab

A banda de tenir en compte informes de referència que ofereixen una mirada global i que assenyalen que la bretxa digital és un dels principals problemes que afecten a les persones grans (estudis que estan degudament mencionats plec de prescripcions específiques d’aquest procediment), el laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat ha organitzat una dinàmica participativa amb la comunitat de gent gran del Citilab, el SeniorLab, amb la finalitat d’obtenir una perspectiva més propera i valorar l’opinió d’una mostra de població de gent gran del Baix Llobregat.

Focus group SeniorLab 2023 620x340

Una de les principals conclusions extretes després de fer una anàlisi de la conversa és que un dels temes que més angoixa a les membres i als membres del SeniorLab és el fet de quedar-se enrere a l’hora de fer tràmits digitals, perquè, citant les paraules de la comunitat del SeniorLab, “no s’explica a la gent gran com funcionen aquests nous sistemes” de gestió de la vida quotidiana.

Les persones grans participants en el focus group asseguren que senten impotència cada vegada que es dona per fet que no són capaços de fer una gestió digital perquè, d’aquesta manera, consideren que s’exclou la gent gran del procés de digitalització que viu tota la societat. I afegeixen que “no volen que una altra persona faci per ells o elles les gestions digitals, sinó que volen aprendre a fer-ho de manera autònoma i ser tecnològicament independents per a fer tasques o tràmits senzills.” 

Redacció / Fotos: Citilab-Arxiu