Colom: “El futur digital ha de ser sostenible, inclusiu i equitatiu”

La directora de Digital Future Society va participar en un acte del Fòrum Empresarial del Llobregat on s’ha posat l'accent en com afecta la bretxa digital a les PiMEs

El Fòrum Empresarial del Llobregat va celebrar ahir un desdejuni amb Cristina Colom, directora de Digital Future Society. Les empreses del territori van poder compartir les seves reflexions sobre la importància d'implantar la digitalització i el paper de les persones en aquesta transformació.

colom conferencia

Digital Future Society és un programa de Mobile World Capital i de la vicrepresidencia Primera-Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, que connecta a acadèmics, governs, empreses i membres de la societat civil amb l'objectiu de comprendre els desafiaments ètics, socials i econòmics. En el seu paper com a directora, Colom va reflexionar sobre la transformació digital de la societat i la necessitat de desenvolupar un pensament crític envers la tecnologia.

Segons Cristina Colom, “ens enfrontem a una emergència digital. Les bretxes digitals continuen expandint-se. Depenem cada vegada més de l'extracció i explotació de dades. I encara no hem mitigat l'impacte climàtic de les tecnologies emergents. Per això, des de Digital Future Society explorem com aprofitar la tecnologia per a influir en l'agenda digital global.”

colom 1

La bretxa digital

Les bretxes digitals també afecten les PiMEs i autònoms. Colom va explicar que “abans de la pandèmia, el 14% de les empreses del nostre país tenia un pla de digitalització. Això significa que la resta no tenia pàgina web. Si no s'està preparat a nivell digital, una empresa pot desaparèixer per un atac informàtic, per no arribar al seu públic objectiu… Un pla digital passa no sols per tenir una pàgina web, sinó per digitalitzar sistemes i processos”. Colom també va afirmar que cal “formar i formar-se; tant el líder de l'empresa com els treballadors han de ser competents en habilitats digitals". A més, ha insistit que la cultura empresarial ha de ser cada vegada més col·laborativa en l'àmbit digital creant aliances, i que la col·laboració públicoprivada és clau per poder dur a terme projectes pilot. Aquesta és la base dels laboratoris d’innovació social del Digital Future Society.

Santiago Ballesté, president d'AEBALL, va posar l'accent principalment en com afecta la bretxa digital a les pimes. En aquest sentit, els fons Next Generation (destinats a finançar projectes de tecnologies digitals) i els ajuts a la digitalització va ser objecte de debat en el Fòrum Empresarial del Llobregat. Segons Colom, “són una oportunitat d'or a aprofitar al nostre país” i han d'actuar en el focus de la digitalització i de la sostenibilitat.

Barcelona, l'epicentre de l'entorn digital

El Digital Future Society promou el coneixement amb trobades internacionals. Colom va reivindicar Barcelona com a capital d'humanisme tecnològic perquè sigui l'epicentre de l'entorn digital, com succeeix amb el Mobile World Congress. De fet, per promoure la digitalització en les empreses, Digital Future Society ha organitzat en la Mobile Week tallers, de comerç electrònic i màrqueting digital, per a fomentar i adquirir les competències i habilitats digitals i de ciberseguretat. Estan dirigits a PiMEs, persones autònomes i emprenedores que necessitin adquirir competències digitals per a saber com impulsar el seu negoci en la xarxa i aprofitar el màxim potencial d'internet, impulsant així la seva capacitat competitiva.

colom 2

La transformació digital en l'educació

Colom ha incidit en què l'alfabetització digital ha de ser un pilar educatiu més a les escoles. “Ha d'haver-hi un pla d'estudis real i tenir personal format perquè l'alfabetització digital arribi a tots els centres educatius”. És més, “cal desenvolupar un pensament crític extensible a totes les capes de la societat”, va dir.

Segons Colom, la solució passa per l'humanisme tecnològic; el ciutadà ha d'estar el centre de les accions i solucions de la pròpia tecnologia. Per tant, "la veritable revolució tecnològica és aquella en la qual les persones adquireixen un paper principal per construir una societat inclusiva, sostenible i equitativa", va concloure. 

Redacció / Fotos: AEBALL-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
95

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix