La digitalització de les empreses genera més llocs de treball

Imprimeix

Així ho afirma un estudi de Pau Cortadas de la Universitat Oberta de Catalunya

Una recerca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) demostra que la digitalització de les empreses genera més llocs de treball quan hi ha un canvi organitzatiu i integral de la feina. Segons ha informat la UOC, Catalunya va acabar l'any 2021 amb una taxa de desocupació del 10,16%, la més baixa dels últims tretze anys, just abans de la caiguda de l'economia per la crisi immobiliària del 2008. No obstant això, segueix sent un percentatge elevat si es compara amb la mitjana dels països de la Unió Europea i la zona euro, amb taxes de desocupació del 6,5% i el 7,2%, respectivament.

digi bona

Part de la culpa d'aquest problema recurrent en l'economia catalana, apunta la UOC, es troba en el desequilibri existent entre l'oferta i la demanda laboral, en el qual les tecnologies digitals exerceixen un paper clau, segons els resultats de l'estudi "L'equilibri al mercat laboral".

"Les tecnologies digitals han alterat la relació entre oferta i demanda d'ocupació, i poden provocar pèrdues de llocs de treball o problemes de concordança entre la formació i la qualificació requerida per al lloc de treball", ha afirmat l'autor de l'estudi, Pau Cortadas. En la seva tesi, Cortadas conclou que "és en aquelles empreses en les quals les tecnologies digitals s'han integrat amb més intensitat on augmenta l'ocupació". Per això, l'investigador sosté que "la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ha de fer-se no solament com a instrument, sinó com a canvi organitzatiu i estructural." 

digi bona 2 1

Pel que fa als treballadors, l'autor destaca que "aquells que havien dut a terme treballs amb un nivell d'intensitat d'usos TIC mig o alt tenen més probabilitat de recuperar l'ocupació, ja sigui per l'experiència acumulada amb el passat o pels coneixements que se'ls pressuposen".

Sobre la conservació de l'ocupació, Cortadas assenyala la formació com a factor clau, evidencia la relació directa entre el nivell formatiu dels individus i la major probabilitat de tenir feina. "Partia de la base que com més formació, més probabilitat de tenir feina, tal com he constatat, però la sorpresa ha estat descobrir que l'ocupació aconseguida no està relacionada necessàriament amb la formació del treballador", ha explicat l'expert. "Això significa que existeix un desajustament entre la demanda de personal laboral de les empreses i el que el sistema universitari ofereix", ha alertat.

Aquest tipus de desajustaments, subratlla Cortadas, es dona especialment en èpoques de recuperació econòmica, amb abundant oferta laboral, amb especial incidència en alguns sectors, com el dels serveis al consumidor.

Redacció / Fotos-Vídeos: dfdfsaafds