El 94% de les empreses preveu patir atacs cibernètics en un any

Imprimeix

La majoria d’elles, el vuitanta per cent, ha incrementat la inversió en ciberseguretat en els últims dotze mesos

L’informe Global CIO Survey assegura que el 80% de les organitzacions de tot el món augmentaran la inversió en ciberseguretat en el termini d’un any. Segons un estudi realitzat entre més de 1.000 responsables de Tecnologies de la Informació en tot el món, la pandèmia ha convertit la continuïtat del negoci i la seva resistència davant de qualsevol atac extern en aspectes clau per al 72% de les organitzacions.

52

La ciberseguretat s’ha situat com a eix central d’actuació d’empreses i institucions, en vista que, en el darrer any, els atacs contra la seva integritat han augmentat un 25%, fins a assolir les 648 amenaces per minut. La preocupació al respecte no deixa d’incrementar, fins al punt que el 94% dels enquestats preveu patir algun tipus d’amenaça greu en els pròxims dotze mesos.

Els responsables tecnològics, però també la resta de les organitzacions, han pres consciència d’aquesta amenaça i, en especial, temen patir bretxes de dades i malware (47%) o atacs ransomware (39%), com constata l’estudi. Àlex Zaragoza, director general de Logicalis Spain, adverteix que “invertir només en eines no protegirà les organitzacions. Cal disposar de polítiques i plans d’acció que estiguin preparats per fer front a situacions complexes o d’alt risc. La major part de les companyies (66%) inverteix en tallafocs, software de protecció bàsic o gestió de contrasenyes, però és insuficient”, sosté.

Ciberseguridad en emrpesas

La crisi derivada de la pandèmia del coronavirus ha impulsat les organitzacions a posar en marxa o accelerar el seu procés de transformació digital, segons l’enquesta, per donar suport a infraestructures remotes i afavorir el teletreball, cosa que ha complicat encara més les tasques de seguretat.

Aquesta tendència sembla que es mantindrà en el futur, i la consultora Gartner ja ha avançat que el 82% dels líders de les empreses permetran que els seus empleats continuïn treballant en remot, almenys a temps parcial. La generalització de nous models de treball a distància complica les tasques de seguretat. Això explica per què un 80% de les empreses consultades, entre aquestes del Baix Llobregat, han incrementat la inversió en ciberseguretat en l’últim any. 

nota prensa seguridad

En l’informe anual també detecta avanços importants en àrees com la internet de les coses (IoT), que ja és present en el 96% de les companyies consultades. La seva aplicació més popular, en un 55 % dels casos, és la millora de l’experiència del client, seguit de l’augment de l’eficiència operativa (52%) i la millora dels productes i serveis existents (46%), com reconeixen els consultats.

Com a aspecte que cal millorar, els CIOs subratllen la importància d’implementar plans de recuperació davant de desastres. Les xifres indiquen que menys de la meitat (45%) ja ho ha fet i a penes el 40% compta amb un pla de continuïtat del negoci que pugui salvar la seva activitat davant d’atacs importants. Encara que aquesta prevenció de riscos pugui semblar a priori un fre a la innovació dels negocis, molts hi veuen un vincle clar. En concret, el 95% dels enquestats se serveixen de la innovació per crear resiliència empresarial. 

Un bon exemple en són les migracions ben planificades al núvol, que augmenten simultàniament la seguretat i les noves capacitats per desenvolupar productes i serveis. De fet, ja estan servint per millorar la col·laboració i la innovació entre equips de treball dispersos per diferents localitzacions.

Redacció / Fotos: Arxiu