L’Àrea Metropolitana de Barcelona, principal centre d’impressió 3D del món

Imprimeix

La zona engloba més de la meitat de les empreses que suposa una gran oportunitat de crear ocupació

Un estudi destaca que Catalunya ja és un dels principals pols d’impressió 3D a escala mundial, i la zona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona engloba més de la meitat de les empreses. Tot i això, la majoria de les empreses topen amb barreres d'entrada importants, entre les quals destaca la necessitat d'adequar l'oferta formativa a la realitat econòmica i social actual. L'estudi ofereix, a més, informació actualitzada sobre la situació i les potencialitats, tendències i necessitats actuals i de futur del sector. La seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va acollir la presentació de l'estudi “Noves tendències i necessitats formatives al sector de la impressió 3D”, elaborat per la Fundació BCN Formació Professional amb la col·laboració del CZFB i el suport de l'AMB i el 3D Incubator.

3d 2

Nous perfils professionals

Davant d’aquesta forma de producció innovadora han sorgit nous perfils professionals necessaris, com especialistes en disseny, postprocessament i acabats, o enginyers i tècnics especialitzats en impressió 3D. Es tracta d'una gran oportunitat de crear ocupació, per a la qual és necessària la incorporació de la impressió 3D al sistema formatiu. Per això és important comptar amb professors especialitzats en la matèria que puguin oferir formació continuada, de manera que l’alumnat adquireixi coneixements i competències en impressió 3D i es creï una oferta formativa orientada a les empreses i les seves plantilles.

1888943

Avantatges de la impressió 3D

En els darrers anys, en què s'està desenvolupant la nova economia, la impressió 3D aporta múltiples avantatges que s'adapten a les noves maneres de consumir, produir i transportar. Per exemple, per a la producció a demanda no cal comptar amb estocs, hi ha llibertat en el disseny i la possibilitat de personalitzar a gran escala, es poden crear geometries complexes i sense juntes, i es pot fabricar més a prop del consumidor final. Així mateix, aquesta forma de producció que s'està consolidant, augmenta la sostenibilitat mediambiental i té una vinculació més gran amb l'economia circular.

Redacció / Fotos: Arxiu-AMB