Citilab acull el congrés de seguretat informàtica No cON Name

Imprimeix

Per primera vegada s’obre una secció dedicada a la privacitat on s’abordarà des de la seguretat al mòbil fins al debat sobre les ‘fake news’

La seguretat informàtica és cada vegada més clau en la nostra societat, tal com demostra el debat sobre les filtracions de dades, la crisi del Wannacry o els últims atacs de ransomware a empreses com Everis i la Cadena SER. Barcelona és un node actiu d’aquest sector i els dies 14, 15 i 16 de novembre s’hi fa, al Citilab de Cornellà de Llobregat, el congrés de seguretat informàtica més veterà de l’Estat, que va néixer a Palma de Mallorca el 1999 i continua actiu.

segurett citilab

En la secció més clàssica del congrés, la de ciberseguretat, que reunirà més de 200 experts del sector i es fa els dies 15 i 16, hi haurà ponències com la de l’analista de programari maligne Touhami Kasbaoui, que explicarà com es rastregen atacs informàtics que han aconseguit robar milions. La també analista Tatyana Shishkova parlarà de com ‘cacen’ virus a Kaspersky per poder-los estudiar. A més, entre moltes altres conferències, el consultor en seguretat informàtica Claudio Chifa explicarà amb quines tècniques s’intercepten les comunicacions a Espanya, ja sigui de manera legal o il·legal. I, amb l’advocat Josep Jover es parlarà d’alguns casos judicials relacionats amb la tecnologia, com l’arxiu de la causa de l’1-O per als membres del Partit Pirata.

simona levy

A més, per primera vegada el No cON Name obre una secció, que es farà dijous 14 de novembre, dedicada a la privacitat i a la neutralitat de la xarxa, gratuïta i oberta a tothom. En aquesta innovadora part del congrés, que pretén obrir el debat sobre la ciberseguretat a la societat en general, la tecnoactivista Simona Levi -foto- hi parlarà de com darrere del combat contra la desinformació i les fake news s’hi pot amagar un intent de censura i de controlar la informació. El pèrit judicial informàtic Bruno Pérez abordarà els perills per a la intimitat que impliquen les smartcities, i la possibilitat que no s’estiguin preparant d’una manera segura. Per la seva banda, la periodista Karma Peiró explicarà com les administracions ja prenen moltes decisions sobre els seus ciutadans de manera automatitzada, i quins perills implica. I Carlos Fernández, del col·lectiu barceloní Críptica –amb més de 10.000 seguidors a Twitter– explicarà quines mesures pot prendre qualsevol per fer un ús més segur del seu mòbil i abordarà el concepte de seguretat operativa. A més, en aquesta part del congrés també s’hi parlarà de les dades personals que acumulen sobre nosaltres els assistents de veu com Alexa, i de fins a quin punt les guarden d’una manera poc adequada, i del navegador Tor i com mantenir-se anònim a la xarxa.

Redacció / Fotos: Arxiu