Viladecans acull la 19a edició de la Fira ‘Ciencia en Acción’

Professors, estudiants universitaris, de Primària i Secundària mostren els millors experiments científics educatius d'Espanya i Llatinoamèrica

Un joc d’ordinador que sensibilitza sobre el reciclatge; pràctiques de laboratori per visibilitzar l’ADN, els cromosomes i el procés de la divisió (mitosi) i investigacions sobre microbiologia i l’efecte antimicrobià de productes d’ús quotidià, i també sobre cranis d’homínids; experiències per treballar la contaminació acústica; un projecte de robòtica, i un room escape matemàtic sobre l’univers seran alguns dels experiments científics que es donaran a conèixer en la dinovena edició de la fira ‘Ciencia en Acción’, que tindrà lloc a Viladecans del 5 al 7 d'octubre. La ciutat baixllobregatina agafa el relleu d’Eíbar i Ermua, que van ser seus de la Fira a 2017, i d’Algeciras, a 2016.

accion 2

Un total de 168 invents o experiments seran presentats al públic pels seus creadors: estudiants i professors d'universitat, educació secundària i primària de diversos centres d'Espanya, Portugal i països de Llatinoamèrica. Serà durant el divendres 5 i el dissabte 6 d'octubre, a l'edifici Cúbic, recinte firal de Viladecans, i també durant els dos dies se celebraran activitats paral·leles a l’exterior de Cúbic (plaça de la Mediterrània). Posteriorment, el diumenge 7 d'octubre, Atrium Viladecans acollirà de 10 a 14 h l’acte de cloenda de la fira, amb la conferència La tabla periódica, un icono cultural, a càrrec del doctor Santiago Álvarez, i el lliurament de premis anuals 'Ciencia en Acción' i 'Adopta una Estrella’, dividits en diferents especialitats científiques (matemàtiques, física, química, astronomia, biomedicina, salut, sostenibilitat, etc.).

accion 3

Categories

El certamen consta de 17 categories (14 de 'Ciencia en Acción', més 3 d’’Adopta una Estrella’). Aquest any s'han presentat 424 treballs en total, dels quals 168 han estat seleccionats i estaran a Viladecans el primer cap de setmana d'octubre per ser presentats als visitants de l'esdeveniment i valorats pel jurat. Hi participen projectes provinents de Portugal, Mèxic, Perú, Xile, Argentina, Estats Units d'Amèrica, Andorra, França i Espanya

ciencia172

La fira compta en aquesta edició viladecanenca amb la col·laboració de la Fundació Ciutat de Viladecans i les empreses Mesoestetic i STP Group i va ser creada per iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques, l'Institut de Ciències Matemàtiques, la Reial Societat Espanyola de Física, la Reial Societat Espanyola de Química, la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, la Universitat Nacional d'Educació a Distància, la Fundació Lilly, la Societat Espanyola d’Astronomia, i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

viladecans acull 16a edicio fira internacional ciencia accion 1445454690209

Fira d’experiències i demostracions científiques

'Ciencia en Acción' és la fira d'experiències i demostracions científiques a càrrec de  professors i alumnes de primària, secundària i universitat que vol apropar la ciència a tot tipus de públic, sobretot familiar, d'una manera fàcil, amena i divertida, per augmentar l'estima per la ciència i les vocacions científiques. També potencia la innovació en l'ensenyament de les ciències, preparant als formadors de professorat.

Més de 900 estudiants, docents i divulgadors presentaran als assistents uns 168 projectes amb activitats i treballs de divulgació de cinc països (Espanya, Portugal, Argentina, Mèxic i el Perú). L'horari del certamen, a Cúbic, s'estendrà des de les 16 a les 20.30 h del dia 5 d'octubre, i de les 10 a les 20 h del dia 6. L'entrada serà gratuïta. Els visitants podran gaudir amb la presentació d'alguns dels experiments més sorprenents, obres de teatre i altres espectacles per apropar la ciència al públic en general.

cessna

Projecció europea

'Ciencia en Acción' ha mantingut des de la seva creació importants llaços amb programes anàlegs objectius dins de l'àmbit europeu. Per aquest motiu, la iniciativa ha estat coordinada amb Science on Stage Europe, la Setmana Europea de la Ciència i la Tecnologia i altres actuacions dutes a terme per diferents actors dins de la palestra internacional –museus, universitats, escoles, empreses, centres científics i totes aquelles organitzacions relacionades amb la ciència a tota Europa– i es desenvolupa a través de programes especials de televisió, exposicions, conferències, concursos i iniciatives de treball en comú.

Amb aquestes iniciatives es pretén donar a conèixer la ciència i les tecnologies tal com són practicades, percebudes i mostrades en el conjunt dels diferents països europeus. S'intenta acostar als ciutadans la ciència i la tecnologia en qualsevol de les seves disciplines i que aquests coneguin la cooperació científica i tecnològica que es porta a terme a través de grans organitzacions i els programes d'investigació de la Unió Europea.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix