Un robot interactiu ajuda infants amb discapacitat intel·lectual

Imprimeix

La iniciativa neix al Club Maker del Citilab de Cornellà de Llobregat a patir de la idea de Jaume Romagosa

El Club Maker del Citilab s’ha implicat en la construcció d’un robot educatiu interactiu programat amb Arduino. El robot té la missió d’ajudar infants amb discapacitats intel·lectuals a aprendre a llegir i a identificar les parts del cos humà.

El robot, que ha estat batejat amb el nom de Robi, ha sigut creat a partir de la idea de Jaume Romagosa amb la col·laboració de l’equip del Club Maker que, com a espai d’auto-aprenentatge col·laboratiu obert a la ciutadania, permet desenvolupar projectes d’interès social.

Robot Robi i Jaume Romagosa Club Maker 2018

Creació

Jaume Romagosa, el seu creador, va demanar assessorament als professionals del Citilab el passat mes de juny per poder fer realitat un projecte que en aquell moment era un esbós sobre paper: un autòmat amb una aparença inspirada en els robots dels anys 50 que servís com un recurs pedagògic per a nens i nenes amb necessitats especials. Al llarg de 3 mesos intensos de feina, Romagosa es va implicar en la ideació i construcció artesana del robot aplicant els seus coneixements previs de fusteria i manualitats donada la seva experiència en la fabricació de teatrets i titelles. De manera simultània i coordinada, els professionals del Citilab van treballar donant vida a l’autòmat programant amb Arduino cada part del cos del robot.

Disseny i funcions

El cos del robot Robi és essencialment de fusta i té representades les parts principals del cos humà amb diversos objectes i materials que responen a les ordres manades per un gran comandament a distància.

Panell robot Robi Club Maker 2018

Aquest comandament és un panell ple de botons de colors i cadascun d’ells connecta amb alguna part del cos del robot, com ara els ulls, les mans articulades o el cor. Interactuant amb aquest panell, els nens i les nenes poden aprendre a llegir i a identificar conceptes pitjant el botó adequat per tal que la part del cos indicada s’il·lumini, faci soroll o es mogui.

Redacció / Foto: Citilab